Muzej vazduhoplovstva – 90 godina avijacije

Ideju o prikupljanju eksponata u Muzeju vazduhoplovstva započeo je Ban Nušić, sin Branislava Nušića. On je 1911. godine, deo krila srušenog aviona, u kojem je poginuo Edvard Rusjan, sačuvao kao eksponat za budući muzej.

"Kao uspomenu na taj događaj Ban Nušić je sačuvao deo Rusjanovog aviona i pre nego što je otišao u rat, dao ga je svojoj majci i rekao da će ovo biti prvi eksponat u Muzeju vazduhoplovstva. I zaista pod rednim brojem jedan u našem muzeju kao eksponat upravo je upisan deo Rusijanovog aviona", kaže Petar Nedeljković, kustos Muzeja vazduhoplovstva.

Muzej je otvoren 1989. godine, a velikom aeromitingu prisustvovale su brojne zvanice. Muzej posetioce vodi kroz 90 godina avijacije.

"Kada krenete od Atine do Minhena vi ovakvu kuću nemate. Ovde se nalaze mnogi avioni koji su učestvovali i u Drugom svetskom ratu, skoro svi modeli aviona iz čitavog sveta, a svi su vezani za našu nacionalnu istoriju", kaže Petar Nedeljković, kustos Muzeja vazduhoplovstva.

Prvi Srbin koji je leteo avionom bio je princ Aleksandar Karađorđević – u aprilu 1910. godine u Francuskoj. Nešto kasnije obavljen je i prvi trenažni let nad Beogradom.

I prvi noćni let na svetu bio je upravo na relaciji Beograd-Bukurešt.

Read more