Predstavnici ministarstva dijaspore u Danskoj

PREDSTAVNICI MINISTARSTVA DIJASPORE U DANSKOJ

SPAJANJE GLASAčKIH MESTA U KONZULATIMA?

Predstavnici Ministarstva sa našim građanima u Danskoj

Ministarstvo za dijasporu predložiće Republičkoj izbornoj komisiji da biračka mesta u konzularnim predstavništvima, poput Kopengahena u Danskoj i Malmea u Švedskoj, spoji, kako bi se našim građanima koji su se prijavili za glasanje na predsedničkim izborima, omogućilo da ostvare to svoje pravo, jer Zakon predviđa neophodni minimum od sto upisanih birača po jednom biračkom mestu, izjavio je zamenik ministra za dijasporu Aleksandar čotrić prilikom susreta sa našim građanima koji žive u Kraljevini Danskoj.
Predstavnici Ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije Aleksandar čotrić, Miodrag Jakšić, Vukman Krivokuća i Miodrag Božović, razgovarali su u subotu u Danskoj sa članovima najznačajnijih srpskih organizacija i klubova u ovoj zemlji.
Oni su upoznali naše sunarodnike sa programom novoformiranog Ministarstva, istakavši da su osnovni zadaci – zbližvanje matice i dijaspore, uključivanje iseljeništva u društveni i politički život Srbije i očuvanje identiteta srpskog naroda van granica Srbije.
Srbi u Kopenhagenu, Nestvedu i Hilerodu posebno su se interesovali za Predlog ministarstva o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu, kojima će biti omogućeno jednostano i ubrzano sticanje srpskog državljanstva za sve sunarodnike koji budu podneli odgovarajući zahtev.
Naši zemljaci potencirali su započinjanje pregovora za ponovno potpisivanje Međudržavnog sporazuma, tzv. Socijalne konvencije između Kraljevine Danske i Srbije i Crne Gore, čime bi se našim ljudima iz Danske omogućila potpuna nadoknada za ostvarenu penziju i druge socijalne olakšice koje proizlaze iz danskih zakona.
Razgovorima su prisustvovali i ambasador Srbije i Crne Gore u Kopenhagenu, Vladimir Radulović i prvi sekretar ambasade Marina Jovićević.