Ministar finansija Srbije sa poslovnim ljudima iz dijaspore

U izgradnji trzisne i otvorene privrede uloga dijaspore je nezamenjiva, a stvaranje srpskog lobija narocito u zemljama od svetskog uticaja danas je znacajnije nego ikad, istakao je prekjuce popodne u Privrednoj komori Srbije Bozidar đelic, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, obracajuci se nasim poslovnim ljudima iz rasejanja koji ucestvuju u radu ovogodisnjih Susreta otadzbine i dijaspore. đelic je dodao da se finansijska potpora ocekuje i od sveta najpre 9. maja putem „stendbaj aranzmana“ sa MMF u vrednosti od 400 miliona maraka, a zatim i kao rezultat donatorske konferencije cije se odrzavanje najavljuje u junu, i od koje se ocekuje pomoc od 700 miliona do jedne milijarde dolara. Ova sredstva, kazao je on, bila bi ulozena u infrastrukturu.

Simpozijum inzenjera
U okviru susreta otadzbine i dijaspore juce je odrzan i prvi simpozijum inzenjera jugoslovenskih drzavljana iz sveta i njihovih kolega iz Srbije. Otvarajuci skup dr Jovan Filipovic iz Grupe za prosperitet Srbije, koja je sacinjena od povratnika iz sveta koji su doktorirali u inostranstvu i vratili se u otadzbinu da pomognu razvoj matice, istakao je da „ova zemlja ocekuje partnerstvo medu visokoobrazovanim strucnjacima otadzbine i dijaspore na bazi razmene znanja, tehnologija i investicionih ulaganja“.

Odgovarajuci na pitanja od oko 150 ucesnika susreta biznismena otadzbine i dijaspore ministar đelic je najavio i donosenje novih propisa vezanih za carinske i poreske stope kao i otvaranje biznisa i finansijskih sistema u Srbiji. Milorad Stokic, nas poslovni covek iz Vankuvera zalozio se za donosenje odgovarajucih otadzbinskih zakona koji bi omogucili brze otvaranje Of-sor kompanija u Srbiji po niskim poreskim stopama, a ne kao sto je sadasnja u visini od 20 odsto. Slavenko Grgurevic, (Francuska) predsednik Lige za zastitu privatne svojine i ljudskih prava ukazao je na neophodnost da se u okviru privatizacije u Srbiji, pre svega izvrsi vracanje konfiskovane i nacionalizovane imovine svim drzavljanima, bez obzira da li zive u rasejanju ili u otadzbini, cime bi se stvorili uslovi za lakse otvaranje biznisa i iz inostranstva, jer bi nasi sunarodnici u rasejanju stekli novo poverenje u demokratsku vlast u otadzbini.