Ministarstvo kulture i informisanja 31.januara 2020.raspisalo je : - Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini - Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini Tekstovi konkursa i prateći prijavni obrasci nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi Rok za podnošenje konkursnih prijava je 16.mart 2020. godine
25. januar 2020. godine U subotu, 25. januara, udruženja Srba u Italiji „ Vuk S. Karadžić“ iz Trsta i „Sveti Sava“ iz Valdanja, obeležili su krsnu slavu Svetog Savu. Nakon verskih i tradicionalnih običaja, rezanja kolača i čitanja molitve, oba udruženja su, svako u svom gradu, priredili svečani kulturno-umetnički program za članove i goste iz Italije i Srbije. Generalni konzul I. Stojiljković i konzul N. Sekicki prisustvovali su ovim proslavama.

Plivanje za Bogojavljenski krst u Trstu

19. januar 2020. godine U nedelju, 19. januara, u srpskoj pravoslavnoj crkvi „ Sv. Spiridon čudotvorac“ u Trstu održana je bogojavljenska liturgija, nakon koje je organizovano osveštenje vode i plivanje za Časni krst u Velikom kanalu na trgu Ponte Rosso. Svemu je prisustvovala generalni konzul Ivana Stojiljković, kao i ogroman broj svih pravoslavnih vernika i veliki broj građana i gledalaca. U najčitanijim dnevnim novinama ova vest se danas našla na naslovnoj strani pod naslovom: „ Gužva na srpsko-pravoslavnom Bogojavljenskom plivanju“. Nakon liturgije i osvećenja vode, obavljena je litija koju su predvodili srpski sveštenik, otac Raško Radović i grčki arhimandrit, Gregorio Miliaris. Više stotina ljudi, pravoslavnih vernika i drugih građana Trsta, okupilo se duž tršćanskog Velikog kanala da isprati tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst, koje se održava tek drugi put u ovom gradu. Iako je voda imala svega deset stepeni, za plivanje se prijavilo dvadesetak muškaraca ..
17. januar 2020. godine U petak, 17. januara, u prostorijama GKRS Trst, GK Ivana Stojiljković je primila u zvaničnu posetu jednog od sadašnjih poslanika italijanskog Parlamenta koji predstavljaju regiju FVĐ a, ujedno, i potpredsednicu Pd u Italiji - Deboru Serakiani. Debora je od 2013. do 2018.godine obavljala funkciju predsednika regije FVĐ i na tom mestu zamenio je sadašnji predsednik Masimiliano Fedriga.Od 2008. do 2013. bila je član Evropskog Parlamenta i direktor je Institucionalne saradnje Italije i USA. S obzirom da je regija FVĐ njeno područje političkog delovanja, kao i to da je 5 godina obavljala funkciju predsednika regije i blisko sarađivala sa srpskom zajednicom, Debora je izrazila želju da se ta saradnja, na neki način, nastavi i da ona stoji na raspolaganju za sve sugestije i potrebe naših sugrađana, koji čine važan i neodvojivi deo demografske slike Italije. Takođe, istakla je podršku Italije i svih njenih političkih aktera na evropskom putu Srbije. Podset..
16. januar 2020. godine U četvrtak, 16. januara, u Svečanoj sali Prefekture organizovan je prijem Konzularnog kora nadležnog za regiju FVĐ, kojem je prisustvovala i generalni konzul Ivana Stojiljković. Prijemu su, pored diplomata, prisustvovali i gradonačelnik Trsta Roberto Dipjaca,zamenik predsednika regije FVĐ- Pierpaolo Roberti, kvestor Trsta Petronci, kao i svi najviši predstavnici karabinjera, policije, vatrogasaca, pomorske, pogranične i finansijske policije. Prefekt Valerio Valenti je poželeo svima uspešnu novu godinu i istakao da prisustvo stranaca u Trstu raste ali da su produktivni i dobro integrisani u društvo. Prema poslednjem popisu u Trstu je 22.783 srtranaca od kojih je, prema rečima Prefekta, najbrojnija zajednica Srba. Prefekt Valerio je posebno naglasio da Trst, pored svih ovih migracionih tokova, ima važan priliv i prisustvo istraživača i studenata. Nakon Prefekta prisutne su pozdravili gradonačelnik Roberto i zamenik predsednika regije FVĐ- Pierpaolo..
14. januar 2020. godine U sali palate Gopčević 14. januara 2019. godine održan je koncert mladih umetnika, članova srpske zajednice koja živi u Trstu i njihovih italijanskih kolega. Mladi umetnici izveli su dela klasičnog repertoara P.I.Čakjkoviskog, F.Šopena, J. Iberta i J. Bramsa, zajedno sa jednim italijanskim autorom- Đuzepeom Martučijem.
28. decembar 2019. godine Primadona Jadranka Jovanović prva je Srpkinja kojoj je 28. decembra 2019. godine u Trstu, uručena prestižna internacionalna nagrada za operetu koja se dodeljuje umetnicima koji su značajno doprineli razvoju i uspehu operete. Nagradu je uručila italijanska operska umetnica Danijela Barčelona, a na sceni su prisustvovali i slavne kolege sopran Danijela Macukato i tenor Maks Rene Kosoti. Jadranka se zahvalila Tršćanima i Italiji koja je prva otvorila vrata njenom talentu, svim kolegama i publici koja je popunila salu teatra Roseti do poslednjeg mesta, ali se posebno zahvalila svim Srbima u Trstu koji su tog dana došli da je podrže i podele nagradu sa njom.
15. decembar 2019. godine U nedelju, 15. decembra, u Trstu održana sednica Upravnog odbora Saveza Srba u Italiji. Ove godine domaćin sednice bilo je udruženje, „Vuk S.Karadžić“ u čijim su se prostorijama okupili delegati iz svih 13 udruženja, širom severne Italije. Početku sednice prisustvovala je i GK Ivana Stojiljković koja je pozdravila sve prisutne i zahvalila se na izuzetnim aktivnostima i predanom radu kojim čuvaju kulturno nasleđe, tradiciju, jezik i pismo van granica svoje otadžbine. Još jednom je podsetila koliki je značaj njihove volonterske borbe s obzirom na naše dva i po veka dugo prisustvo i bogatu srpsku istoriju i materijalno nasleđe na ovim prostorima. Predsednik Saveza, Dušan Aleksić, se zahvalio generalnom konzulu Ivani Stojiljković, u ime svih delegata, što je za prethodnih godinu dana učinila da njihov rad bude vidljiviji, što prisustvuje gotovo svim važnijim aktivnostima i u svakom trenutku im stoji na raspolaganju. GK Stojiljković je zamolila sva u..
12./13. decembar 2019. godine U Trstu je 12. i 13. decembra održana CEI ministarska konferencija o nauci i istraživanjima na kojoj su učešće uzeli ministar Mladen Šarčević i državni sekretari, prof.dr.Ana Langović Milićević i prof.dr. Vladimir Popović MPNiT R.Srbije. Cilj ovog učešća je da se srpskim naučnicima, inženjerima i istraživačkim grupama obezbedi dugoročni pristup savremenim instrumentima istraživanja i naučne ekspertize dostupne kroz programe koji se realizuju u okviru naučno-tehnološke mreže CEI koja podržava učešće naučnika Centralne i Istočne Evrope u istraživačkim projektima i naučnim radionicama u oblastima teorijske i primenjene fizike, matematike, bioinženjeringa, hemije i slično. Pored Konferencije, kojom je predsedavao Nj.E. ministar Lorenco Fioramonti, potpisana je i „Tršćanska deklaracija“ o nauci a potpisnici su ministri zaduženi za istraživanje, inovacije i visoko obrazovanje zemalja članica CEI. Delegacija je, prilikom dolaska u Trst, 12. decembra, ..
09. decembar 2019. godine U ponedeljak, 9.decembra, u teatru „ Zancanaro“ u mestu Saćile (Pordenone) održan je završni koncert 23. Međunarodnog muzičkog susreta FVĐ sa Simfonijskim orkestrom Muzičkog fakulteta u Beogradu pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, kojeg kritičari definišu kao "istaknuto ime među rediteljima današnje srpske muzike ". Koncert je organizovan u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti iz Beograda i Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije. Te večeri mogle su se čuti „Izdvojeno iz baleta- Ohridska legenda " S.Hristića, „Simfonija br. 5 op.47“ , D. Šostakoviča i „Koncert u D-duru za violinu i orkestar, op. 35“, P.I.Čajkovskog sa solistom, dvadesetdevetogodišnjim Draganom Sredojevićem, koji nastupa već od svoje sedme godine i od tada, sa preko petstotina koncerata u najpoznatijim salama širom sveta, važi za jednog od najboljih violinista svoje generacije, zahvaljujući svom neuporedivom talentu, tehničkoj besprekornosti i virtuoznosti. Por..