Nagrade pirotskom stočaru

Prepoznatljivi sir i kačkavalj Zoran Ćirić iz sela Krupac pored Pirota proizvodi u sopstvenoj mini mlekari. Iako ima stado od 150 ovaca i desetak krava nedostaje mu sirovina pa mleko otkupljuje i od meštana svog i okolnih sela.

"Mi prerađujemo oko tone mleka, tačnije kapacitet nam je u dve smene dve tone. Mleko mora da bude kvalitetno da bi i sir bio kvalitetan, odnosno kačkavalj kao i ostali produkti od mleka", kaže Zoran Ćirić, stočar.

Ovo je jedno od retkih poljoprivrednih gazdinstava koje ima zaokružen proces – od stoke do sira i kačkavalja – pa je i proizvodnja, kažu, isplativija. S obzirom na to da na imanju radi čitava porodica, Ćirići uz pomoć subvencija gradskog fonda za poljoprivredu, nastavljaju ulaganje u stočarstvo.

"Dozvola se radi, gradim objekat za 30 krava, imaću još više mleka. Što se tiče nekih subvencija, da li ih koristite? Da, za krave recimo – ko kupi 10 priplodnih junica 750 hiljada dinara vraća opština", kaže Zoran Ćirić.

"Mi smo se odlučili ovde da ostanemo, neki idu u grad- mi smo ostali na selu. Da li može da se živi od poljoprivrede? Može, evo mi možemo", kaže Jelena Ćirić, snaha.

Razvoj stočarstva finansijski pomaže lokalna samouprava Pirota sa 15 od ukupno 50 miliona dinara, koliko iznosi ovogodišnji Fond za poljoprivredu.

"Jedan deo subvencija se odnosi na kupovinu kvalitetnih priplodnih grla- junica, ovaca,koza. Drugi deo se odnosi na nabavku opreme za mužu i preradu mleka", kaže Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

U Krupcu, najvećem selu nadomak Pirota, pored Ćirića veća stada ovaca čuva još desetak poljoprivrednika, ali smatraju da je za povećanje stočnog fonda potrebna još bolja finansijska i logistička podrška države, kako bi se i mlađi ljudi odlučili da iskoriste prednosti Stare planine za bavljenje stočarstvom.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Read more