Hadži Marko VujičićPatrijarh Porfirije Patrijarh srpski Porfirije, koji boravi u SAD, posetio je Saborni hram Svetog Vaskrsenja Hristovog i Akademiju Svetog Save u Čikagu. Patrijarha, u čijoj pratnji su bili episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić, u porti hrama u petak su dočekali episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, sa sveštenstvom Sabornog hrama i
Hadži Marko VujičićPatrijarh Porfirije Patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju u Srpskom klubu u Njujorku. Pored Porfirija u službi su učestvovali i episkop kanadski Mitrofan, protojereji-stavrofori Velibor Džomić i Živojin Jakovljević, protonamesnik Milan Dragović kao i protođakon Dragan Radić, saopštila je SPC. Na kraju liturgije, Porfirije je prelomio slavski kolač i podelio paketiće najmlađim
InstagramPatrijarh Porfirije u crkvi Svetog Save u Njujorku Patrijarh srpski Porfirije saopštio je da se u pratnji vladike Mitrofana Velibora i đakona Dragana upoznao sa tokom radova na obnovi crkve Svetog Save u Njujorku, veoma teško oštećene u požaru na Vaskrs 2016. godine. Patrijarh Porfirije u objavi na Instagramu ističe da je na obnovi crkve

Baštinarka balkanskog folklora

Dobar dan Srbijo, divna i pitoma zemljo, niti koja nas sve povezuješ. Došla sam posle tri godine da posetim tvoje bajkovite predele i da osetim toplinu svoga doma. Gde god da krenem, očekuje me mnoštvo nestvarnih prizora i neponovljivih doživljaja koji će mi dugo ostati u sećanju. Moj put je nakratko prekinut zbog kovida, ali prikupljam snagu da nastavim dalje. Etnografski muzej me čeka, a i drugi muzeji koji mi šire svoje ruke i očekuju. Kao i Palić, Golubac, Uvac, Zaječar… Eto me, stižem! Ovo je na početku razgovora za “Vesti” rekla Biljana Regan (rođena Kalinić), srpska kolekcionarka i baštinarka balkanskog folklora koja živi u Vašingtonu i vlasnica je verovatno najveće kolekcije nošnji na američkom tlu. Preko Libije do Amerike Rođena je, odrasla i, dodaje, sazrela u Šapcu. Završila je Medicinsku školu “Mika Mitrović” (današnja “Dr Andra Jovanović”) i postala ginekološko-akušerska sestra, u narodu odmilja – babica. U šabačkoj Opštoj bolnici je 20 godina pomagala majkama da na svet ..

I Dučić u Srpskoj bašti

Srpska kulturna bašta, deo Rokfeler parka u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo bogatija je za bistu još jednog srpskog velikana – Jovana Dučića. Bista velikog pesnika, ali i diplomate, rad akademskog vajara iz Niša Ivana Felkera, svečano je otkrivena 10. jula i sada upotpunjuje aleju velikana iz srpske istorije zajedno sa Nikolom Teslom, Mihajlom Pupinom, Milevom Marić Ajnštajn… Najzaslužniji za ceo projekat je jedan od najuticajnijih Srba u Americi i počasni konzul Srbije, Aleks Mačeski (Alex Machaskee). – Iako sam rođen u Americi, moji su rodom sa Banije. Prezime koje sada nosim je zapravo moj otac greškom dobio kada je kretao u osnovnu školu. I on je rođen u SAD, a nastavnik je umesto da upiše Maćešić, zabeležio Mačeski. Međutim, to mi nije smetalo da sve vreme gajim veliku ljubav prema našoj otadžbini i našem srpskom narodu. Za poslednjih 25 godina često sam putovao po Srbiji i smatram da je naš narod srdačan, vredan i gostoljubiv. Takođe, predavao sam na postdiplomskim studijama..
Na osnovu odluke Republičke izborne komisije o određivanju biračkih mesta u inostranstvu za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine i izborima za predsednika Republike, raspisanim za 3. april 2022, za birače koji borave u SAD, a koji su se prilikom prijave izjasnili da žele da glasaju na jurisdikcionom području GK Čikago, biće otvoreno biračko mesto br. 52 u Generalnom konzulatu Republike Srbiji u Čikagu. Zbog vremenske razlike glasačko mesto u Generalnom konzulatu R. Srbije u Čikagu biće otvoreno u Subotu 02. aprila 2022. godine od 07 do 20 časova po lokalnom vremenu. Prijavljeni birači moćiće da glasaju isključivo sa važećim pasošem Rerpublike Srbije ili važećom ličnom kartom R. Srbije. Glasači koji su podneli blagovremene i uredne prijave za glasanje na našem jurisdikcionom području dobiće blagovremeno obaveštenje o ostvarivanju svog biračkog prava u Generalnom konzulatu u Čikagu.
Punoletni građani Republike Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, a žele da na predstojećim opštim izborima koji se u Republici Srbiji održavaju 3. aprila 2022. godine glasaju u inostranstvu, svoje biračko pravo mogu ostvariti preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije kome blagovremeno podnesu prijavu radi upisivanja na birački spisak radi glasanja u inostranstvu. Prijavu za upis u birački spisak u inostranstvu potrebno je podneti bez obzira da li je glasač već glasao u inostranstvu na prethodnim izborima. Glasanje se vrši isključivo ličnim dolaskom u konzulat. Birači svoj identitet dokazuju važećim pasošem ili ličnom kartom Republike Srbije. Pre podnošeća prijave, potrebno je da na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave unosom svog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) i broja lične karte/pasoša proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak R. Srbije. 1. Ukoliko se već nalazite u Jedinstvenom biračkom s..

Pobedio rak i pokorio Ameriku

Kada je Vladimir Vukićević (37) kao dete otišao u Ameriku, imao je samo jedan cilj – da pobedi rak i preživi. Danas je uspešan preduzetnik koji je u Njujorku pokrenuo i prodao nekoliko startapova, od kojih je za poslednji – pastu za zube sa vitaminima, prikupio četiri miliona dolara, a jedan od investitora je i kompanija slavnog glumca Vila Smita. Vladimirova borba sa rakom trajala je godinama, a iz nje je, kako kaže, izašao jači, pametniji i sa boljom percepcijom zdravlja. – Vremenom sam shvatio kako okruženje može da utiče na naše telo, od hemikalija koje koristimo, hrane i vode koju unosimo, do vazduha koji udišemo. Godine fizikalne terapije naučile su me da bolje razumem svoje telo, njegova ograničenja i prednosti – kaže Vladimir, koji je prve godine detinjstva proveo u rodnom Beogradu. UPOZNAVANjE SRBIJE: Vladimir na Smederevskoj tvrđavi Hod po mukama Pred šesti rođendan, posle nekoliko meseci bolova, na Institutu za majku i dete dobija dijagnozu karcinoma u desnoj butnoj kosti...

Znanje iz Srbije za američki san

Zorica Pantić, prva žena inženjer na čelu jednog tehnološkog univerziteta u SAD mali bostonski koledž Ventvort pretvorila je u nacionalno prepoznatljivu obrazovnu instituciju. Na njegovom čelu bila je 15 godina, a 9. maj, kada joj se završio mandat rektora, grad Boston proglasio je za njen dan. Prethodnih nekoliko godina Zorica radi kao savetnik za obrazovanje i deli svoje bogato iskustvo sticano četiri decenije na univerzitetima širom Amerike. Takođe je i član Nacionalne akademije za građevinu, a u razgovoru za “Vesti” kaže da je za izuzetan uspeh koji je postigla u Americi presudno bilo znanje koje je stekla u Srbiji. Zorica je završila Elektronski fakultet u Nišu kao student generacije. Magistrirala je i doktorirala, a zatim 1984. godine kao Fulbrajtov stipendista odlazi u SAD na postdoktorska istraživanja i započinje karijeru koja će njeno ime upisati u istoriju američkog univerziteta. Kada se osvrnete na početak karijere u Americi, šta je za vas bio najveći izazov? – Karijeru u ..
15.02.2022. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i tom prilikom poručio da slaveći Sretenje, činimo posvetu našim velikim prethodnicima i šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku, i modernu Srbiju. Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Sretenjski ustav potvrđuje Karađorđevu i Miloševu doktrinu da je Srbija država slobodnih seljaka, čije je pravo na imovinu potvrđeno najvišim pravnim aktom Kneževine. „Nemamo pravo da se pred senima predaka ne prisetimo da su u to vreme najveće sile sveta baštinile viševekovnu tradiciju robovlasništva, kmetstva, te surovog kolonijalizma. I nismo mi slučajno danas jedna od najbrže i najviše rastućih ekonomija Evrope, kao što nismo slučajno zemlja gradilišta i novih investicija. Ni najmanje slučajno nije ni to što smo uspeli da se izborimo sa svim krizama, od poplava, do pandemije. Na kraju, nismo tek pukom slučajnošću nezavisna zemlja, koja sa..