Najviše priznanje šabačkom kustosu

"Briga o kulturnom nasleđu svog naroda posebna je privilegija, jer je važno da znamo ko smo", kaže šabački kustos, Branislav Stanković, koji je nagradu za pripremu izložbe, povodom
stogodišnjice Velikog rata, u saradnji sa kolegama iz Beograda i Novog Sada, doživeo kao obavezu i izazov za buduće projekte.

"Tako da ćemo morati da radimo više nego što smo radili. Mislim da ima dovoljno tema koje su izazovne i u kojima ćemo uživati kao što smo uživali radeći ove dve izložbe "Nemojte nas zaboraviti" i "Srpski sanitet od 1914.do1918.", kaže Branislav Stanković, dobitnik nagrade "Mihailo Valtrović".

Stanković je istoričar koji se oprobao i kao novinar i pisac nekoliko knjiga. Omogućio je Šapčanima da vide originalna dela Modiljanija, Matisa, Lotreka u okviru izložbe "Mali Pariz". Saradnik je i na međunarodnim projektima.

"Ako imamo emociju za svoj narod, mi treba da budemo prvi koji ćemo ukazati na greške, ali i negovati vrline. Pogotovu ko radi u ustanovi čija je zakonska obaveza da brine o baštini i kulturi, nasleđu grada i naroda, da to treba da radi na najbolji način, a pre svega s ljubavlju", kaže Branislav Stanković.

O Stankovićevoj harizmi i ljubavi prema struci, svedoče i saradnici, posebno naglašavajući njegovu posvećenost.

"On je sinteza duhovnosti i kulture, ono što je najlepše. On je jedan divan kovčežić onoga što čovek može poželeti, ikona novog modernog čoveka koga želimo da stvorimo, percepcija crkve i kulture", kaže dr Ljubomir Ranković.

Sa idejom da se svaka godina tokom jubileja Velikog rata obeleži, Stanković sa istim timom priprema izložbu posvećenu ratnim siročićima i invalidima, ali i novu knjigu uz podršku Francuskog instituta u Beogradu.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Read more