Dijaspora

204
©In Color Studios

Gradani u dijaspori mnogim su zemljama znacajna veza sa svetom, bitan kulturni i ekonomski cinilac i važan element spoljne politike. Tek od skora i kod nas se pocelo sa stvaranjem i osnaživanjem veza matice i rasejanja i u tom poslu umnogome pomaže i Internet.

Na njemu se, kao prvo, mogu naci sajtovi raznih udruženja dijaspore. Od ovih najpoznatije je Serbian Unity Congress ciji sajt http://www.suc.org/ sadrži njihove vesti i dobre linkove, no veca vrednost je blago prezentacija o umetnosti, kulturi i istoriji matice i dijaspore.

Ništa manje poznato Kolo srpskih sestara, kako izgleda, nema svoj centralni sajt. Srpska narodna odbrana ima sajt http://www.snd-us.com/ na kojem izdvajamo casopis „Sloboda online”. Srpska veza, jedna organizacija dijaspore sa sedištem u zemlji, ima sajt na http://www.srpskaveza.org.yu/.

Zatim je tu Svetska srpska zajednica (http://www.ssz.org/ ili http://www.wsu.org.yu/). http://www.srpska-mreza.com/ nažalost više ne radi. Jedna organizacija koja je veoma interesantna i nama ovde jeste Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (http://www.ossi.org/) na cijem se sajtu izmedu ostalih zanimljivosti mogu naci podaci o stipendiranju. Ovde se mora pomenuti i Kancelarija za spoljne poslove Srpske pravoslavne crkve (oea.serbian-church.net) koja nije organizacija dijaspore, ali je nezamenljiva u održavanju kontakta i okupljanju ljudi „tamo preko”.

Chetnikpride.cjb.net vredi pogledati bez obzira što je pod rekonstrukcijom. Postoje i brojne organizacije dijaspore koje deluju samo u jednoj zemlji ili gradu, ali zbog brojnosti ih necemo navoditi.

Od stranica dijaspore koje ne pripadaju nijednoj organizaciji nezaobilazna je http://www.srpskadijaspora.co.yu/ na kojoj se nalaze vesti (vrlo „patriotski” orijentisane), podaci o srpskim zemljama za dijasporu, kao i izuzetna kolekcija linkova o dijaspori. Cak ce vam i reklame na ovom sajtu biti interesantne. Zatim, tu je casopis „Dijaspora online” iz Švedske na adresi http://www.dijaspora.nu/ sa odlicnim clancima koji su interesantni i nama ovde. Na adresi http://www.razglednica.com/ prikupljene su strane vesti o dešavanjima na ovim prostorima a tu su i chat i forumi.

Za dijasporu je veoma bitno da komunicira medusobno i sa maticom, a ako nigde drugde, bar se na Internetu može srbovati do mile volje. http://www.serbiancafe.com/ ne treba posebno predstavljati. Još jedan sajt sa lepim forumima je http://www.serbnet.com/.Pub18.ezboard.com/ fbalkansserbiaforum i http://www.network54.com/Forum/65102 takode su forumi koji mogu odlicno poslužiti onima koje opušta pridruživanje opštoj pljuvacini, ali nisu za one sa slabijim živcima.

Za kraj, ne može se zaobici sajt Patriotske stranke dijaspore na adresi http://www.psd.org.yu/ koji osim stranackih sadržaja sadrži i tekstove i podatke o dijaspori.

Na sajtu našeg Ministarstva spoljnih poslova na adresi http://www.mfa.gov.yu/Dijaspora/index_s.html su informacije o Savetu dijaspore i jedinstveni adresari klubova, udruženja i medija u rasejanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.