CARINIKE ZBUNIO SRPSKI PASOŠ?

DETALJNA PROVERA NA GRANICI SA EVROPSKOM UNIJOM

• Vlasnik jednog od 204 počasna dokumenta zadržan na ulazu u Sloveniju • Srbija tek delimično obavestila zemlje u svetu o izgledu novih putnih isprava

Počasni građani Srbije, vlasnici prva 204 pasoša, naći će se u neprijatnoj situaciji kada budu prelazili granice zemalja članica Evropske unije. Oni će, naime, morati da čekaju najmanje pola sata dok im carinici detaljno provere nove putne isprave.
Tako nam je jedan od vlasnika nove počasne putne isprave ispričao, poverivši se da je prilikom ulaska u Sloveniju morao da čeka dok carinici nisu preispitali njegov novi dokument.
– Skenirali su ga, proveravali brojeve, verovatno jer su ga prvi put videli. Rekli su mi da pasoš sjajno izgleda, i izvinili se zbog čekanja – kaže on.
Sagovornik „Vesti“ dodaje i da su mu prilikom apliciranja za šengen vizu preporučili da ponese i stari pasoš. Iako zvuči neverovatno, on kaže da trenutno ima dva pasoša, jer mu prilikom izdavanja novog – stari nije poništen.

Pomereni rokovi

Prema najavama potpredsednika Vlade Srbije Božidara đelića, nove putne isprave Srbije trebalo bi da se u rukama građana nađu već krajem juna. Prema nekim glasinama, ni taj rok neće biti ispoštovan, već se priča da bi sa deljenjem novih pasoša moglo da se počne tek početkom avgusta. Ukoliko je to tačno, kasniće i izdavanje pasoša posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Razlog za zadržavanje i detaljnu proveru pasoša na graničnim prelazima je taj što je Srbija samo delimično obavestila ostale zemlje o izgledu novih biometrijskih pasoša. „Vesti“ su u Ministarstvu spoljnih poslova saznale da države članice EU znaju da Srbija izdaje nove putne isprave, ali im nisu poslali posebne karakteristike pasoša, s obzirom na to da se oni još ne dele građanima.
– Ni mi nemamo specimente pasoša, pa zato oni nisu poslati dalje – kažu u Ministarstvu.
U Ministarstvu podvlače da niko od diplomata još nije dobio novi pasoš Srbije i podsećaju da su još na snazi stari, te da svako ko ovih dana aplicira za putnu ispravu, umesto nove crvene, najverovatnije će dobiti – staru plavu putnu ispravu na kojoj piše „Jugoslavija“.
Na pitanje da li bi u praksi moglo da se dogodi da državljanin Srbije bude vraćen sa graničnog prelaza, nisu mogli da odgovore, a za to i druge detalje uputili su nas na Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Prvi biometrijski pasoši Republike Srbije podeljeni su početkom maja. Dobili su ih počasni građani putem javnog konkursa, a na osnovu podviga koji su pojedinačno učinili. Na svečanosti organizovanoj u Skupštini grada Beograda, podeljene su 204 putne isprave.

čeka se cena

Za državljane Srbije koji žive i rade u inostranstvu i kojima je najjednostavnije da novi pasoš zatraže putem DKP-a, veliko pitanje su i cene koju će platiti za nove putne isprave. Naime, prema važećem Zakonu o administrativnim taksama, svako ko u konzulatu zatraži pasoš trebalo bi da plati 200 evra, umesto najavljivanih i obećanih 25. Izmene tog zakona, koji je mesecima bio u skupštinskoj proceduri, može da izglasa tek nova skupština, a lako je pretpostaviti da to neće biti jedan od priorioteta.
Vicepremijer Božidar đelić, u ranijem razgovoru za naš list, najavio je da će država do usvajanja izmena zakona o administrativnim taksama, pronaći rešenje po kome bi državljani Srbije koji žive u inostranstvu, novi biometrijski pasoš dobijali po istoj ceni kao i građani u otadžbini.