Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH M. Dodik, organizovali svečani prijem povodom završetka mandata generalnog konzula V. Nikolića

Predsednica R. Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, organizovali su 26.6.2020. godine, u Palati Republike u Banja Luci, oproštajni prijem povodom završetka mandata generalnog konzula V. Nikolića.

Prijemu su prisustvovali premijer R. Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine R. Srpske Nedeljko Čubrilović, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministri u Vladi RS, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, kao i mnogobrojne ličnosti iz javnog, kulturnog i društvenog života.

Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović je, nakon prijema, izjavila novinarima da je V. Nikolić tokom svog sedmogodišnjeg mandata delio sudbinu s građanima Banja Luke i R. Srpske i da je predstavljao dobru sponu institucija Srbije i Srpske. “Tokom mandata Vladimira Nikolića, našeg dragog prijatelja, koji je živeo život sa nama u R. Srpskoj, a ne samo službovao, bili smo suočeni sa mnogim opterećujućim pitanjima i problemima i za R. Srpsku i R. Srbiju, ali smo tokom tog perioda učvrstili naše veze. Time se možemo pohvaliti, jer je upravo tokom tog perioda, ostvaren najviši nivo saradnje između Srpske i Srbije i zahvaljujem se svima koji su na tome radili predano, a posebno konzulu Nikoliću. Srećna sam i što je tokom njegovog mandata, najveći broj građana R. Srpske dobio državljanstvo R. Srbije, na čemu treba raditi i dalje jer je to strateški cilj. Želim konzulu Nikoliću svaku sreću i profesionalni uspeh i poručujem da će u R. Srpskoj uvek imati drugi dom”, istakla je predsednica R. Srpske.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se generalnom konzulu V. Nikoliću na celokupnoj saradnji tokom prethodnih godina. “Svojim radom konzul Nikolić je zadao jedan okvir saradnje koji bi trebali da negujemo i mi iz institucija Srpske, a naravno i predstavnici zemlje u koju smo mi zagledani, u koju verujemo i čiji je odnos prema nama važan, a to je R. Srbija. V. Nikolić se integrisao sa nama, bio je na svim mestima na kojima je nama bilo važno da bude, a nama je bilo važno jer su u njemu videli Srbiju. Vladimiru Nikoliću želim svaku sreću u životu i poručujem da je uvek dobrodošao u R. Srpsku”, rekao je Milorad Dodik.

Generalni konzul Vladimir Nikolić zahvalio se predsednici R. Srpske i srpskom članu Predsedništva BiH što su upriličili oproštajni prijem u njegovu čast. “Kada čovek iz moje branše dolazi na radno mesto, biva dočekivan uz razne počasti, biva primljen na razne adrese, a kad odlazi, odlazi uglavnom tiho i nečujno. Ovo je svojevrsni presedan i ja se iskreno zahvaljujem što je upriličen ovaj ispraćaj i mogu da kažem mi je to ogromna satisfakcija”. Nikolić je naglasio da završava mandat generalnog konzula Srbije u Srpskoj veoma zadovoljan, jer je puno urađeno, gde je, prema njegovim rečima, i on dao svoj skroman doprinos sveukupnim odnosima Srbije i Srpske, koji su zaista onakvi kakvi treba da budu, bratski, ljudski i uz međusobno uvažavanje. “Sedam godina sam u Banja Luci i verujte da mislim da sam juče došao, jer je svaki dan bio novi izazov, buran, intenzivan i meni je lično predstavljalo ogromnu odgovornost predstavljati Srbiju, koju vi toliko volite. Biti predstavnik Srbije ovde je ogromna odgovornost i ja sam se vodio principom da ne samo položaj po sebi, daje čast i slavu čoveku, nego čovek pre svega, svojim ponašanjem i držanjem treba da da čast i slavu položaju. Prethodnih dana doživljavam ogromnu satisfakciju, jer sam dobio bezbroj poruka, mejlova, poziva i gde sam bio zatečen jer nisam znao do koje mere je moj mandat obeležen uspešnim radom. Svima vam hvala na tome, ostajem prijatelj R. Srpske i u meni ćete uvek imati velikog prijatelja i promotera. Uvek vam stojim na raspolaganju, hvala vam od srca”, zaključio je generalni konzul V. Nikolić.

Izjavu generalnog konzula Vladimira Nikolića možete pogledati na sledećem linku https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=390158