Rajko Kornja – IN MEMORIAM

Sa žalošću obaveštavamo da je 7. jula 2021. u Temišvaru, u 52. godini iznenada preminuo dr Rajko Kornja. dugogodišnji direktor medija Saveza Srba u Rumuniji i glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Naša reč“ i časopisa „Novi temišvarski vesnik“.

Rođen je u Novoj Moldavi (Rumunija). Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, doktorirao na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru tezom „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“. Bio je novinar Rumunske nacionalne televizije i saradnik mnogih uglednih rumunskih i srpskih pisanih i elektronskih medija. Objavio je preko 500 novinskih, radio i televizijskih izveštaja, od kojih je veliki broj TV reportaža sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i sa Kosova i Metohije. Pored stalne brige za medije na srpskom jeziku u Rumuniji. u svojoj plodnoj karijeri bio je i direktor Prvog programa Televizije Rumunije (TVR 1) i glavni i odgovorni urednik Informativne redakcije teritorijalnog studija Rumunske televizije u Temišvaru, a od 2007. godine je stalni član Upravnog odbora Rumunske televizije, u svojstvu predstavnika manjina.

Autor je značajnih dokumentarnih filmova i drugih medijskih projekata, koji će ostati kao trajna svedočanstva o vekovnom postojanju srpskog naroda na prostoru današnje Rumunije, a neke od njih je realizovao i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Objavio je četiri knjige na rumunskom jeziku: „Kosovo – tužan kosov poj“, „Prvi rat milenijuma“, „Srbija, godine pacova“, „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“ i „Medijske manipulacije – od Jugoslavije do Ukrajine“.

Osnivač je Saveza novinara iz medija etničkih manjina u Rumuniji (2016).

Članovima porodice, Savezu Srba u Rumuniji, prijateljima i poštovaocima Rajka Kornje kolektiv Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu ovom prilikom izražava iskreno saučešće.

Povodom smrti Rajka Kornje Ambasador Republike Srbije u Rumuniji, Stefan Tomašević uputio je sledeće reči saučešća:

„Sa velikom žalošću primio sam vest da nas je napustio Rajko Kornja.

Kao dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Naše reči“, obnovitelj „Temišvarskog vesnika“, autor brojnih dokumentarnih filmova i veliki medijski stručnjak, ostavio je neizbrisiv trag kada je u pitanju srpska zajednica, ali i čitavo rumunsko društvo.

Nacionalna televizija Rumunije ostala je bez velikog profesionalca i vizionara, koji je uspostavljao nove standarde i uvek išao ispred vremena.

Zahvaljujući njegovom pregalaštvu i ogromnoj ljubavi prema Srbiji, ostaju brojna ostvarenja koja je Rajko osmislio i potpisao kao omaž najboljima među onima koji su gradili mostove između naša dva naroda i činili kvalitetnijim naša društva. Ogroman doprinos koji je pružio, kroz čitav svoj život, na očuvanju srpske tradicije, jezika i kulture, čine ga večnim.

Koristim priliku da članovima porodice, Savezu Srba u Rumuniji, svim kolegama, prijateljima i poštovaocima Rajka Kornje izrazim iskreno saučešće povodom velikog zajedničkog gubitka.“