Konzul Vesna Marinković prisustvovala obeležavanju 78. godišnjice Bitke na Kozari

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Centralnom spomen-obeležju, na Mrakovici obeležena je 78. godišnjica Bitke na Kozari koja je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša.

U ime institucija Repubike Srpske, venac su položili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović.

U ime Vlade R. Srbije venac kod Centralnog spomenika položio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović tom prilikom izjavila je da Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara, ali i mnoga druga mesta širom Republike, da se obeležavanje na Kozari danas odvija u nešto drugačijim okolnostima nego prethodnih godina, ali da su se uprkos svemu okupili da bi iskazali poštovanje prema slobodarskom narodu Kozare. „Prema tome naša zahvalnost, kao institucije, mora biti večna", rekla je Cvijanović.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, poručio je da se ne sme dozvoliti prekrajanje istorije pokušajima potomaka onih koji su ubijali narod na Kozari, "Istina je da je ovde 3.500 partizana branilo zbeg od 65.000 ljudi, civila, žena, dece i staraca koje je napalo 45.000 raznih formacija ustaša i Nemaca i da je poginulo 9.500 boraca i 45.000 civila", izjavio je Dodik medijima na Kozari.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade R.Srbije Zoran Antić, izjavio je da je Kozara startiše Srba u Drugom svetskom ratu, simbol otpora, stradanja i borbe srpskog naroda za opstanak. Ni kovid-19, ni bilo šta nas ne može sprečiti da budemo zajedno sa našim narodom u Republici Srpskoj te dodao da je srpski narod u 18, 19. i 20. veku dao mnogo žrtava u borbi za slobodu, a protiv svih onih koji su želeli da Srbi nestanu na ovim prostorima. “Kada govore o tome da smo mi genocidni, naprotiv, genocid je izvršen nad srpskim narodom, srpski narod je najviše stradao i svi su dužni da poštuju srpske žrtve „- rekao je Antić.

Z. Antić je najavio da će se Vlada Srbije truditi da zajedno sa Vladom Srpske na svim mogućim mestima, na svakom kamenu, obeleži stradanje bilo kojeg srpskog borca i civila i nedužnog lica koje je dalo svoj život.
Kod Centralnog spomenika, ruže su položili predstavnici ruske Ambasade u BiH, gradova Prijedor i Gradiška, opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac, SUBNOR-a, Udruženja logoraša Drugog svetskog rata iz R. Srpske, Udruženja Jasenovac iz Banjaluke, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih organizacija od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci, obeležavanju 78. godišnjice Bitke na Kozari prisustvovala je konzul Vesna Marinković.