Ratka dovezli na hapšenje!!!

Dobro jutro, ja sam Ratko Mladić! Tražili ste me i evo – našli ste me. Svaka vam čast!, potpuno je spremno, zavaljen u fotelju, general u četvrtak ujutru sačekao operativce MUP-a u kući svog brata u Lazarevu!

Kako Alo! saznaje, Mladić se o hapšenju unapred nagodio s domaćim vlastima, pod uslovom da njegova porodica, koja je na rubu egzistencije, dobije deo novca od nagrade koja je bila raspisana za informacije o haškom beguncu.
– Mladić je iz jedne istočnoevropske zemlje, gde je bio sklonjen, u Lazarevo doveden po sopstvenoj želji, svega nekoliko dana pre nego što će zvanično biti lišen slobode. Inače, sve vreme skrivanja bio je pod nadzorom. Pregovore o predaji su u ime generala vodili Mladićevi poznanici, bivši pripadnici naše obaveštajne službe, a u posao su pored BIA bile uključene i dve strane obaveštajne agencije – obaveštajci zemlje u kojoj se skrivao proteklih godina, ali i jedna zapadna služba, tvrdi izvor Alo! upućen u detalje hapšenja.
Iako Lazarevom već kruži priča da je Mladić doveden iz Rumunije, naš izvor kaže da je ta zemlja bila samo tranzitna na generalovom putu, a da je pre Lazareva bio i u Beogradu.

– Mladić je postao svestan svog sve slabijeg zdravlja. Ipak, najvažniji razlog da prihvati hapšenje je bila agonija njegove porodice koju je mogao da prati preko svojih jataka. Znao je da su zbog njegovog skrivanja dovedeni na rub egzistencije, zbog čega je Mladićev deo nagodbe i bio novčana nadoknada – otkriva naš izvor.
Međutim, nije nam poznat tačan iznos koji su se vlasti obavezale da isplate Mladićevoj porodici. Inače, članovi porodice nisu bili uključeni u pregovore i za njih je bio šok kada su saznali da je Ratko uhapšen, i to baš u Lazarevu, gde je Darko boravio pre samo nekoliko dana.
Osim novčanog, jedini uslov Mladićevih pregovarača bio je da akcija hapšenja bude izvedena rano ujutru i da po njega uđu samo dvojica policajaca, bez dugih cevi i u civilu.
– Za njega je hapšenje veliko poniženje i zato su tražili da se akcija odigra dok selo još spava. Takođe, stranci su insistirali da se javno hapšenje obavi na našoj teritoriji. Pošto je katastrofalnog zdravlja i ima slabo srce, dogovor je bio da se akcija privođenja sprovede bez pompe, rotacionih svetala, policijskih uniformi, ali ipak uz svedoke koji bi potvrdili da je tu uhapšen – priča naš sagovornik.
Mladić je, tvrdi naš izvor, bio obavešten čak i o satu u kojem će vlasti doći po njega, o čemu svedoči i činjenica da je u trenutku hapšenja pored sebe držao pripremljen pasoš i vojnu knjižicu na svoje ime.
– Kad su dvojica policajaca ušli, sačekao ih je u fotelji, potpuno spreman da krene i ljubazno ih je pozdravio. Pored njega su stajala dokumenta na ime Ratko Mladić, koja im je odmah predao i nijednog trenutka nije poricao svoj identitet. Samo je zamolio momke da mu pomognu da se pridigne iz fotelje. Bio je vrlo svestan i orijentisan i vrlo dobro je znao o čemu se radi – priča naš izvor.
U dogovor srpskih vlasti s Mladićem bili su upućeni i predstavnici Evropske unije, o čemu najbolje svedoči činjenica da se šefica diplomatije EU Ketrin Ešton baš tog dana zadesila u Beogradu.
Takođe, indikativno je da je hapšenje usledilo samo par dana pre najavljenog negativnog izveštaja Serža Bramerca, koji bi privremeno zatvorio vrata Srbiji u pregovorima sa EU.

Uhapšen bez pare u džepu

Prilikom hapšenja, Ratko Mladić je u kući bio sam, a kod sebe nije imao ni dinar.
– Osim pasoša i vojne knjižice, nije imao ništa kod sebe. Nije imao ni novca, ali ni ličnu kartu, jer mu je proteklih godina neophodniji bio pasoš – kaže naš sagovornik. On otkriva i da je najtraženiji haški begunac još u policijskom vozilu bio pričljiv, kao i da je policajce odmah zasuo ratnim pričama.

Mladić: Ovde sam 10 dana!

Saznanja Alo! indirektno je potvrdio i sam Ratko Mladić, koji je juče u Specijalnom sudu tvrdio da je u Lazarevu boravio najviše desetak dana! Kako je nakon saslušanja ispričao advokat Miloš Šaljić, Mladić je pred sudijom i tužiocem otkrio da je na mestu hapšenja bio 10 do 15 dana, a da za ranije kretanje i skrivanje nije ni pitan.
– Nije negirao da je poslednjih 10 do 15 dana bio na mestu gde je uhapšen, a o mestu na kojem je bio ranijih godina nije se izjašnjavao. O tome nije bio ni pitan jer je ovo postupak u kojem nije iznosio odbranu – izjavio je Šaljić.

Darko bio na slavi u Lazarevu

Zanimljivo je da je Darko Mladić, sin uhapšenog generala, prošle nedelje bio u poseti familiji koja je slavila u Lazarevu, ali se prema rečima porodičnog advokata Miloš Šaljića nije sreo sa ocem. Gotovo neverovatan scenario o mimoilaženju u svega četiri kuće Mladićevih samo potvrđuje tezu da Ratko Mladić u to vreme nije bio u malom banatskom selu.

Meštani: Doveli su ga iz Rumunije!

Meštani sela Lazareva i drugi dan od Mladićevog hapšenja tvrde da on to malo banatsko selo nije posetio još od devedesetih godina.
– Ma ljudi, neko bi ga video. Šta mislite, da ga celo selo čuva?! Pa neko bi se sigurno izlajao dosad. On je doveden ovamo da bi se izbegao haos oko hapšenja u Beogradu ili na nekoj drugoj lokaciji. čuli smo da je bio u Rumuniji, a da je sam hteo da bude uhapšen u Lazarevu, kod svojih – priča jedan od komšija.

B. M. – J. P. – I. K.