PRVI PRILOG ZA PROTEZU 12-GODIŠNJEM DEčAKU IZ BEOGRADA

Za uspešan početak akcije Humanitarnog mosta, 12-godišnjem Dušanu Sretoviću iz Beograda, kome je srećno detinjstvo nakon saobraćajne nesreće naglo prekinuto, zaslužan je anonimni donator iz Frankfurta, čiji je nadimak Dačo. On je poslao novčani dar od 150 evra ovom dečaku.
To je znak da čitaoci „Vesti“ nisu ostali ravnodušni na muke malog Dušana ni njegovih roditelja koji ne mogu da mu obezbede preko potrebnu natkolenu protezu za koju je potrebno izdvojiti 6.000 evra.

– Bilo je strašno teško potražiti pomoć od ljudi koje ne poznajem. čovek nikad ne pomišlja da može da dođe u situaciju da ne može svom rođenom detetu da pomogne u nevolji. Pored svih napora da Duletu obezbedimo protezu, to jednostavno nije bilo moguće pored svih ostalih izdataka. Upravo iz tog razloga želim da se zahvalim od sveg srca ovom dobrom čoveku koji je odvojio od sebe da bi nam pomogao. Pokazao nam je da je naša teško doneta odluka da molimo za pomoć bila ispravna i da poslednja nada da sina osposobimo za život neće biti izneverena – rekla je 47-godišnja majka Vesna, diplomirani defektolog bez zaposlenja, potpuno posvećena nezi sina.
Kobni događaj koji je život cele familije Sretović promenio iz korena, zbio se krajem maja prošle godine kada je Dušan, pretrčavajući ulicu, podleteo pod tramvaj i zadobio tako teške povrede donjih ekstremiteta, zbog čega mu je odmah posle nesreće amputirana leva noga do natkolenice.

Bili su to teški dani za 60-godišnjeg oca Srećka, inženjera informatike, koji, nažalost, ne radi u svojoj struci, majku Vesnu, sestre Jelenu i Nevenu, a za Dušana najteži.
Međutim, hrabri Dule, po prirodi veseo i druželjubiv, nije dozvolio da padne u očaj, već je kao pravi heroj stojički podneo činjenicu da više nikada neće biti kao i sva druga deca, da se neće moći da se bavi sportom, vozi bicikl, da mu je sužen izbor budućeg zanimanja.

Kontakt

Ukoliko želite da pomognete porodici Sretović da svom sinu Dušanu obezbede natkolenu protezu kako bi mogao lakše da nastavi život tamo gde je stao posle teške saobraćajne nesreće, možete stupiti u kontakt sa njima na adresu: Ulica Bilećka, br. 37, 11.000 Beograd ili putem telefona na brojeve: ++381 11 39 85 012 i ++381 64 225 86 63.

Pomirio se sa sudbinom i nastavio dalje, a to je njegovim roditeljima jedina uteha u ovoj nesreći.
U početku su Srećko i Vesna uspevali da Dušanu obezbede sve što mu je potrebno, od invalidskih kolica, specijalnih pojaseva i čarapa do drugih pomagala. Ali, najveći problem je što se sve to često menja i veoma je skupo. Uz sve to, Dušanu su potrebne svakodnevne fizikalne terapije kako bi desnoj nozi, takođe povređenoj ali spasenoj, bila vraćena funkcija i kako bi normalno rasla i razvijala se, a to se sve dodatno plaća.
Mesecima su roditelji problem nabavke proteze potiskivali. Međutim, kada je taj problem izbio u prvi plan pojavio se očaj, jer su shvatili da posle svega mukotrpno postignutog u rehabilitaciji sina, samo natkolena proteza Dušana bi učinila pokretljivijim i olakšala mnoge aktivnosti kojih ne želi da se odrekne, među kojima je pohađanje muzičke škole uporedo sa redovnom.
Otuda i njihov vapaj za pomoć ljudima širom sveta, u nadi da će naići na razumevanje, jer svaki roditelj je spreman da učini sve kako bi njegovo dete bilo zdravo i srećno.