MEDIJSKA KAMPANJA POSVEćENA STRANCIMA

U Švajcarskoj živi više od milion i po stranaca koji čine 21 odsto od ukupnog broja stanovnika ove zemlje. U ime te petine stanovništva, državni radio i televizija pokrenuli su u ponedeljak 7. aprila jednonedeljnu raspravu na temu integracije došljaka. Uz pomoć izveštaja i reportaža o životu migranata, ovaj uticajni medij pokušaće tako kroz priloge svojih novinara da razjasni prilike u oblasti uklapanja i sporove koji se vode u javnosti oko toga da li je problem u nedostatku volje stranaca da se integrišu ili u otporu domaćina da ih prihvate.

Ova kampanja će potrajati do nedelje 13. aprila pod zajedničkim naslovom „Mi drugi“. Autori obećavaju da će pokušati da na osnovu izvornih svedočenja pokažu kako je to ova zemlja od iseljeničke postala – useljenička. U nekim prošlim vekovima su se gorštaci iz švajcarskih planina iseljavali u Ameriku, a tek u dvadesetom veku su u njihovu zemlju počeli da pristižu imigranti iz drugih zemalja.

Bogata zemlja u srcu Evrope može da zahvali zbog svog današnjeg blagostanja i marljivim došljacima koji su došli sa raznih strana sveta, rečeno je u najavi velike medijske kampanje posvećene integraciji. Napominje se pritom da su migranti obogatili Švajcarsku i raznolikošću svojih kultura i običaja.
Vlada u Bernu je u svom izveštaju o prilikama koje su vladale u prošloj 2007. godini zaključila da je boravak više od milion i po stranaca ujedno i dokaz da su se oni prilagodili i dobro uklopili u domaću sredinu. Međutim, to mišljenje ne dele baš svi pa je u vreme nedavne predizborne kampanje konzervativna Švajcarska narodnjačka partija potpirivala netrpeljivost prema došljacima.