ŠENGEN ŠIRI – AZILANATA MANJE

Očekivan porast broja zahteva za dobijanje azila nakon proširenja šengena izostao je u Austriji, pokazuju novi statistički podaci. Od januara do marta ove godine podneto je 2.811 zahteva, što je u poređenju sa istim periodom 2007. smanjenje od 8,26 odsto.

U martu je čak zabeleženo smanjenje od 17,15 odsto, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Ginter Plater. Od uvođenja strožeg zakona o azilu broj podnetih zahteva je prepolovljen, istakao je on.
Prema statističkim podacima Ministarstva broj takozvanih “Dablinskih slučajeva” – osoba koje su već u nekoj drugoj zemlji podnele zahtev za dobijanje azila – je udvostručen. Ministarstvo ističe da proterivanje u zemlju porekla tih lica ima najviši prioritet.

– Pravo na azil ne može biti ispunjavanje želja. Ne može se birati jedna zemlja za dobijanje azila kao turističke destinacije – objasnio je Plater.
Najviše “Dablinskih slučaja” poreklom je iz čečenije, i oni su svoj prvi zahtev na tlu EU podneli u Poljskoj. Plater je naveoda je poslednjih nedelja proterano preko 250 podnosilaca molbi za dobijanje azila, kojima je zahtev odbijen iz ovog razloga.
I pored stalnog smanjenja broja podnetih molbi za dobijanje azila, kako je kazao, Austrija je natprosečno opterećena, zbog čega zvaničan Beč zahteva ravnopravnu raspodelu azilanata u EU.