Predstavljen novi zakon o privatizaciji

Krajem maja predvideno usvajanje novog zakona o privatizaciji. Za sledece cetiri godine bice privatizovana sva drustvena svojina. Informacioni sistem koji ce pratiti privatizaciju obezbedice potpunu javnost rada – naglasava ministar Aleksandar Vlahovic.
Vec za mesec i po dana prilike u Srbiji u oblasti privatizacije privrede bice znatno drugacije: tada ce poceti primena zakona koji ce biti usvojen krajem maja, a na berzi ce se naci akcije iz dosadasnje privatizacije i to sve, bez zabrane prava prometa i bez prava prece kupovine. Za cetiri godine trebalo bi da se privatizacija zavrsi u potpunosti i da se uspostavi jasna vlasnicka struktura u kojoj ce postojati samo drzavni i privatni kapital, bez drustvenog.
Takva najava proistice iz izlaganja Aleksandra Vlahovica, ministra za privatizaciju, koji je na jucerasnjem skupu u Centru “Sava” privrednicima predstavio novi koncept privatizacije. Ovaj susret privrednika i ministra organizovala je Privredna komora Beograda, a o velikom interesovanju svedoci i prisustvo oko 500 predstavnika beogradskih preduzeca i ekonomista.
Detaljno obrazlazuci privatizaciju na nov nacin – od toga zasto nije bio dobar raniji koncept privatizacije, pa do tehnika za sprovodenje novog zakona o privatizaciji – ministar Vlahovic je naglasio da je primarni cilj da se srpskoj privredi obezbedi veci priliv investicija a da je tek u drugom planu stvaranje budzetskih prihoda iz kojih ce se izmirivati razna drzavna dugovanja i obezbedivati penzije.
Zbog planirane orocenosti ovog procesa, svi ce morati da primene zakon o privatizaciji i da dodu do jasne vlasnicke strukture u roku od sledece cetiri godine. Preduzeca za privatizaciju bice podeljena u tri grupe: drzavna, velika (za koja su potrebni strateski partneri) i mala i srednja preduzeca (koja ce u privatizaciju ici autonomno). Kako je podsetio ministar Vlahovic, najkasnije ce privatizacija otpoceti u drzavnim (javnim) preduzecima jer ce ona biti najpre pripremljena i restrukturisana za taj proces.
Predvidena je i stimulativna sema za ona preduzeca koja odmah krenu u privatizaciju, besplatne akcije za zaposlene i za sve punoletne gradane, a o svemu tome javnost ce biti mnogo bolje informisana nego prilikom prethodne privatizacije. Naime, kako je rekao ministar Vlahovic, bice emitovane specijalne edukativne emisije na RTS-u, zatim poseban podlistak u dnevnim novinama, a informacioni sistem ce obuhvatati i komore i sindikate kao i posebnu Internet mrezu. Postoji i ideja, rekao je ministar Vlahovic, da se prvi tenderi (prikupljanje ponuda putem oglasa) otvaraju pred TV kamerama kako bi se postigla potpuna javnost u radu. Kako je naglaseno, transparentnost procesa privatizacije bice maksimalno zastupljena da ne bi bilo nikakve sumnje u ovaj vazan reformski posao iz koga privreda Srbije treba da izade sa novom vlasnickom i investicionom strukturom.