Predsedniku srpske Vlade sugestije daje 13 osoba

Dok je afera Delimustafic zaokupljala pažnju ovdašnje javnosti, kao jedan od mogucih aktera pomenut je savetnik srpskog premijera Zoran Janjuševic. Nepoznato ime na tako znacajnoj funkciji nametnulo je pitanje ko su savetnici predsednika srpske vlade.
Iz premijerovog kabineta „Vestima“ je dostavljen spisak od 13 imena osoba koje pružaju savetnicke usluge Zoranu đindicu.
Najviše savetnika premijer ima za privredu. Pored Vanje Škrbic, Aleksandra Marica i Bobana Kovacevica, u januaru ove godine imenovana su i tri Nemca za oblast privrede.

Krije funkciju?

Zanimljivo je da se Zoran Janjuševic na konferenciji za štampu koju je organizovao u Vladi Srbije, a povodom optužbi DSS za umešanost u slucaj Delimustafic, predstavio kao savetnik za privredu. Na direktno novinarsko pitanje zar nije savetnik za bezbednost, Janjuševic je negirao i ponovio da premijera savetuje za oblast privrede. Ovaj rodeni Sarajlija i bivši radnik Službe nacionalne bezbednosti Republike Srpske, clan je vladinog Saveta za državnu bezbednost i stecajni upravnik beogradskog brodogradilišta gde je, prema prvoj verziji, bio uhapšen bivši ministar unutrašnjih poslova BiH.

To su Kristian Balnat, Gerhard Lakner i Falk Holtman. NJihove radne biografije, nažalost, nismo dobili jer još nisu stupili na savetnicke funkcije.
Profesor dr Jovan Filipovic savetnik je za menadžment ekspertskih resursa, Živorad Andelkovic za rad i zapošljavanje, a Stojan Jevtic za poljoprivredu. Todor Dimitrijevic naveden je kao specijalni savetnik, šta god to znacilo. Osim pomenutog Janjuševica, cije se ime u javnosti pojavilo nevoljno, preko kritika DSS, jedini medijski prepoznatljivi likovi iz savetnickog tima Zorana đindica su stranacki kolega iz DS Srda Popovic (ekologija) i analiticar Zoran Lutovac (politicka pitanja).