Nova godina na racun seika

Zoran đindic republicki premijer priznao je za „Vesti“ da je Novu godinu docekao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno u Dubaiju. On, medutim, tvrdi da su navodi pojedinih medija da je za Novu godinu potrošio 50 hiljada dolara republickog budžeta u raskalašnom provodu u „ciste gluposti koje je veoma lako proveriti“.
– Bio sam nekoliko dana u Emiratima na poziv njihove vlade i ništa nije bilo na racun vlade – rekao je premijer i dodao da ce javnosti uskoro biti prezentovan izveštaj o troškovima putovanja clanova Vlade Republike Srbije u kojem su troškovi premijera za putovanja – nula.
– Toliko su vladu koštala moja putovanja – odgovara đindic.
Premijer je takode demantovao da je u posetu Emiratima išao privatnim avionom i rekao da je sa svojom porodicom leteo redovnom linijom JAT Beograd – Istanbul – Dubai i da je novogodišnje praznike proveo u Abu Dabiju.

Organizator Bodo Hombah

đindic je objasnio da je poseta bila planirana kao privatna, da je vlada Emirata bila domacin, a da je u visokom društvu pored srpskog premijera bio i Bodo Hombah koji je bio „neka vrsta organizatora“ ovog egzoticnog doceka Nove godine.

Na želju domacina organizovani su i razgovori sa tamošnjim zvanicnicima, pa se tako privatna poseta transformisala u zvanicnu.
– U meduvremenu su mediji objavili sastanak sa ministrom spoljnih poslova Emirata kao i njihovim premijerom i onda je to postala zvanicna poseta što nije bila moja namera. Ipak, bilo je korisno – ocenio je premijer đindic.

On je rekao da se tamo video sa predstavnicima domaceg „Energoprojekta“ i sa tamošnjim biznismenima koji žele da obnove nekada živu saradnju sa Jugoslavijom. Dogovoreno je da u martu delegacija njihovih privrednika dode u Beograd kako bi oni obnovili svoje poslove.