Poverenica: 406 ubijenih žena za 13 godina alarmantan podatak

poverenica:-406-ubijenih-zena-za-13-godina-alarmantan-podatak
Poverenica: 406 ubijenih žena za 13 godina alarmantan podatak

Poverenica je prilikom predstavljanja izveštaja Autonomnog ženskog centra o femicidu ocenila da izneti podaci ukazuju da je nasilje nad ženama ogroman društveni problem koji neće nestati sam od sebe, saopšteno je iz njenog kabineta, prenosi N1.

„Više od 50 odsto žrtava ubijeno je u svom domu od ruke bivšeg ili tadašnjeg partnera, a nemali broj njih je nasilje više puta prijavljivalo nadležnima. Svaki izgubljen život, ali i potencijalna žrtva, poziv je da hitno poboljšamo reakciju koja mora biti pravovremena, adekvatna, odlučna, ali i preventivna“, navela je Janković.

Ona je dodala da bi uspostavljanje nacionalnog kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva femicida omogućilo da se sve činjenice sistematizuju na jednom mestu, što bi pomoglo boljoj koordinaciji, bržoj reakciji i efikasnijoj podršci sistema zaštite.

Poverenica je rekla da institucija Poverenika kontinuirano radi na suzbijanju nasilja nad ženama i da je uputila nekoliko inicijativa Ministarstvu pravde, između ostalog, za izmenu Krivičnog zakonika u pogledu definicije seksualnog nasilja, zasnovane na konceptu nepostojanja pristanka i izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, propisivanjem obaveze da nadležni organi uvek i u svim slučajevima obaveste žrtvu rodno zasnovanog i porodičnog nasilja o otpuštanju osuđenog ili njegovom bekstvu iz zatvora, dok je u cilju efikasnijeg odgovora na rodno zasnovano nasilje, upućena inicijativa za bolju koordinaciju u radu nadležnih državnih organa i ustanova.

Poverenica je naglasila da samo zakoni nisu dovoljni, jer se uzrok nalazi u istorijski nejednakim odnosima moći između muškaraca i žena, ali i u široko rasprostranjenoj toleranciji društva na sve oblike nasilja.

„Zbog toga je važno da postignemo društveni konsenzus u borbi i osudi svakog nasilja, kao i da neprestano svi zajedno radimo na stvaranju atmosfere i kulture u kojoj se bilo koji vid nasilja ne toleriše“, navela je Janković.

Originalni tekst