Nevena Vraneš-Kromić, novi koordinator

Nevena Vraneš-Kromić, novi koordinator

Plata neredovna i tajna

Povećanje broja dece u dopunskim školama i poboljšanje kvaliteta nastave ciljevi su Nevene Vraneš, novog koordinatora za dopunsku nastavu. Od 1. septembra ona će dopunskim školama koordinirati iz konzularnog predstavništva SCG u Štutgartu.

Kao i prošle, tako i ove godine oko tri i po hiljade dece pohađaće nastavu, a predavaće im 41 nastavnik. Nekada i sama đak dopunske nastave u Nemačkoj, Nevena Vraneš nametnula se kao jedno od boljih rešenja Ministarstva prosvete za koordinatora, pretpostavljajući da i sama zna sa kakvim se problemima suočavaju naša deca i dopunske škole u inostranstvu.

– Dopunska nastava, kao i do sada, biće u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Grčkoj, a od ove godine otvaramo i novo odeljenje u Briselu – najavljuje Nevena Vraneš.

Po njenim rečima, od prošle godine za jednog nastavnika je smanjen broj redovnih učitelja sa 42 na 41. Pored toga, sa sedam honorarnih nastavnika u Švajcarskoj Ministarstvo prosvete Srbije nije produžilo ugovor.

– Do reorganizacije broja nastavnika došlo je zbog toga što će od ove godine na jednog nastavnika dolaziti minimum 12, a najviše 18 učenika. Sada smo u fazi pravljenja punktova na kojima će nastavnici raditi i više se neće događati da učitelji putuju i po nekoliko stotina kilometara kako bi održali nastavu za troje ili petoro dece. S obzirom na to da je škola sada besplatna, smatramo da su u mogućnosti da svojoj deci plate troškove putovanja. Ministarstvo prosvete koje plaća nastavnike sada više ne može da finansira male punktove, odnosno tamo gde manje od 12 dece pohađa nastavu – kaže Nevena Vraneš.

Ne želeći da otkriva kolika će plata nastavnicima biti ove godine, ona kaže da će plata svakako i dalje kasniti.

– Za onoga ko daje te plate, a to je Ministarstvo prosvete, one su velike, međutim, za one koji ih primaju, one su male. Nadamo se da će biti redovne – kaže Vraneš.

Kao razlog zašto plate kasne nastavnicima novi koordinator dopunskih škola kaže da je jedan od razloga procedura.

– čak i našima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima plate kasne. Razlog je duga procedura oko isplate plata između naše zemlje i zemlje u kojima nastavnici i diplomate rade. Nadamo se da će sada, kada nastavnici samo iz jednog izvora dobijaju plate, bez 50 odsto učešća roditelja, biti lakše rešiti problem neredovnih isplata zarada – smatra Nevena Vraneš.

Kao što je već više puta najavljeno, deca će od ove godine umesto četiri, imati tri časa nedeljno, dok će nastavnici biti u obavezi da nedeljno održe 21 čas neposredne nastave i tri časa vanškolskih aktivnosti.

– Vanškolske aktivnosti podrazumevaju pripreme za razne proslave, manifestacije, obeležavanja državnih i crkvenih praznika, izleti i slično – objašnjava Vraneš.

Ipak, dopunsko školovanje za đake baš i nije potpuno besplatno, jer će roditelji i dalje morati da izdvajaju novac za knjige.

– Nažalost, i ove godine dopunska nastava radiće se po starom programu i po starim prevaziđenim knjigama. One koje su u upotrebi trenutno koštaju od pet do deset evra, ali je povoljno to što se one štampaju za tri razreda, pa ih roditelji kupuju svake treće godine. Tokom godine nadamo se da će se izraditi novi program nastave, a onda i štampati novi savremeni udžbenici – navodi Vraneš.

Prvo po jogurt

Na pitanje šta će prvo uraditi u Nemačkoj, Nevena Vraneš je u šali izjavila da će prvo otići u prodavnicu i nakupovati mnogo voćnih jogurta.
– Šalu na stranu, prvo ću obići većinu diplomatsko-konzularnih odeljenja koja na svojoj teritoriji imaju dopunske škole. Zatim ću se predstaviti roditeljima i konačno definisati mrežu punktova – najavila je Nevena Vraneš.