Nova inicijativa Ministarstva za dijasporu

NOVA INICIJATIVA MINISTARSTVA ZA DIJASPORU

GLASANJE I ELEKTRONSKOM POŠTOM

Ministarstvo za dijasporu Vlade Srbije kod nadležnih državnih institucija uskoro će pokrenuti zvaničnu inicijativu kako bi se dijaspori već na sledećim otadžbinskim izborima, i pre donošenja zakona o dijaspori, omogućilo ostvarenje biračkog prava putem redovne i elektronske pošte. U tom smislu pravni eksperti ministarstva već su konsultovali Sekretarijat za zakonodavstvo u Vladi Srbije i razgovarali sa odgovarajućim službama u Sloveniji, budući da je ona, od svih država nastalih na prostoru bivše SFRJ, najdalje odmakla u komuniciranju državne administracije sa slovenačkim građanima.
Kako se u Srbiji sve češće pominje mogućnost skorašnjih vanrednih izbora, tako se u rasejanju i Ministarstvu dijaspore ponovo aktuelizuje zahtev da rasejanje, osim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) SCG, glasa putem redovne i elektronske pošte.

Loše iskustvo iz 2003.

Dijaspora je, podsećanja radi, prvi put glasala u DKP SCG decembra 2003. godine, na izborima koji su se istovremeno održavali i u Srbiji. Po pitanju odziva birača ovaj vid glasanja nije dao očekivane rezultate, što je ukazalo na potrebu da se ostvarenje biračkog prava reši i putem redovne i elektronske pošte, imajući u vidu veliku udaljenost pojedinih dijasporskih grupacija od diplomatsko-konzularnih predstavništava SCG.

To, kako naglašavaju pravni eksperti ministarstva, nije u suprotnosti sa međunarodnim kodeksima, ali je potrebno da se što pre izvrši izmena izbornih propisa, napravi jedinstven i potpun birački spisak, stvore tehnički uslovi i razreše političko-pravni problemi u Srbiji vezani za glasanje elektronskim putem, kao i da se dijaspora dobro organizuje. Potrebno je takođe uvesti elektronsku obradu podataka u državnoj administraciji Srbije, što takođe prethodi elektronskom glasanju.
To je, napominju u Sekretarijatu za zakonodavstvo, veoma skup projekat i Srbija kao država još nije na tom stupnju, za razliku od, na primer, Slovenije, čiji državljani putem kompjutera već duže vreme uredno korespondiraju sa državnom administracijom.

Strah od zloupotreba

Postoji i problem provere da li je zloupotrebljena identifikaciona kartica nekog glasača i kako utvrditi autentičnost elektronskog potpisa jer je glasanje jednosmeran posao. Izvrši se samo glasanje putem mejla i taj glas ide ka Izbornoj komisiji bez povratne informacije biraču, za razliku od dvosmernih, na primer, bankarskih poslova, u kojima je priznat elektronski potpis jer korisnik bankarskih usluga u povratnom izveštaju ima mogućnost provere autentičnosti svog elektronskog potpisa, pojašnjavaju pravnici iz Ministarstva dijaspore.

Političko-pravni problem objašnjava se time što se kod elektronskog glasanja, putem kompjutera, postavlja pitanje autentičnosti elektronskog potpisa. Tu se, napominju u stručnim službama Ministarstva dijaspore, otvara pitanje da li je glasanje lično, da li je obavljeno tajno, slobodnom voljom i bez ikakvog pritiska, jer to se ne može kontrolisati, pošto u procesu glasanja putem elektronske pošte ne postoji izborna komisija da se lično uveri u regularnost, kao što je to slučaj na biračkom mestu.