MPC stvorena da spijunira dijasporu

Vladika Jovan Drevnicki mogao bi do kraja nedelje da održi zajednicku službu u đevdeliji sa episkopom niškim Irinejom, saznaje skopski „Dnevnik“ iz nezvanicnih izvora.
Vladika Jovan je, u jednom od retkih obracanja javnosti nakon odluke da njegova episkopija pristupi kanonskom i liturgijskom jedinstvu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izjavio za lokalni list iz Velesa, gde se nalazi i sedište episkopije kojom rukovodi, da u Makedoniju postoji samo jedna priznata pravoslavna crkva, a to je njegova episkopija. Takode je rekao da se ubuduce nece pojavljivata na službama sa vladikom Kirilom, za koga tvrdi da je bio saucesnik u nekom ubistvu i da zbog toga ne može biti vladika. Izrekao je i tvrdnju da je Makedonska pravoslavna crkva stvorena s ciljem da se preko nje kontrolišu iseljenici.
– Državi je bila potrebna crkva da bi kontrolisala dijasporu i stvorila ju je 1967. godine. Tada se dijaspora smatrala za neprijateljsku, pa su se preko episkopa sakupljale informacije o tome šta rade iseljenici. Vladika Kiril bio je covek u Službi državne bezbednosti – izjavio je vladika Jovan.
Iz MPC još nema zvanicnih reakcija na odluku „odmetnutog“ episkopa. Makedonski politicari su se u ponedeljak vec izjasnili, u osnovi osudivši njegov cin.
U izjavi za „Vesti“ predsednik najuticajnije srpske stranke u Makedoniji, Demokratska partija Srba, Ivan Stoiljkovic rekao je da ne želi da se meša u crkvene stvari i da dve sestrinske crkve treba da se sastanu i da razreše nastali problem.