Biznis plan JAT za 2002. godinu

Miroljub Rakocevic, portparol štrajkackog odbora JAT i predsednik Unije sindikata letackog osoblja kaže da je prema biznis planu JAT za 2002. godinu predvideno da se u redovan saobracaj ne uvrste letovi aviona „boing 727“ i DC–10.
– Ovakva odluka je potpuno neosnovana ali i neprimenjiva. Avion „boing 727“ još može da leti u domacem saobracaju. Jedino ne može na rutama Evrope, zbog velike buke koju stvara prilikom sletanja. Kazne za stvaranje buke na evropskim ćrodromima se krecu od 2.000 do 5.000 maraka. Ukoliko dode do minimalnog škripanja prilikom sletanja za avion DC – 10 placa se kazna i do 4.000 USD.

Plate

Kako kaže Rakocevic, piloti na „boingu“ imaju višestruko vecu platu od ostalih pilota. Kao primer da piloti najelitnijeg aviona, popularne „desetke“ imaju najmanje plate, Rakocevic je rekao da kapetan sa 25 godina staža na avionu DC – 10 mesecno zaraduje 24.000 dinara.

Oba ova aviona su dosta stara i njihovo održavanje je jako skupo, medutim, oni još nisu za staro gvožde – kaže Rakocevic, pilot aviona DC-10, dodajuci da se trenutno nalazi rešenje za pilote ovog tipa aviona koji bi, ukoliko DC – 10 ipak stane, ostali bez posla.
– Predlagano je da se avionom DC -10 dva puta nedeljno leti za Kanadu. Sa kanadskim vlastima nema problema, ali jugoslovenski Savezni vazdušni inspektorat još nije dao dozvolu za navigacionu opremu aviona DC – 10, ciji sat letenja trenutno košta 13. 000 USD – kaže Rakocevic, dodajuci da trenutno najviše posla u JAT ima stotinak pilota na avionu tipa „boing 727“.