Moba uvod u obnovu svetinja

Zajednicki rad na obnovi srpskih manastirskih i hramovnih svetinja, izleti po Srbiji, otkrivanje sopstvenih nacionalnih korena naše omladine iz Australije kroz osmišljen edukativni i kulturni program, kao i zbližavanje sa vršnjacima iz otadžbine – to je suština projekta za novi milenijum pod nazivom „Moba 2001“.
Ovu nesvakidašnju akciju odobrio je Sveti arhijerejski sinod SPC, a blagoslovili vladike australijsko-novozelandski Nikanor, sremski Vasilije i šabacko-valjevski Lavrentije koji je i clan Organizacionog odbora. U tom odboru je još Matica iseljenika iz Beograda, predsednik Udruženja filmskih radnika Vojvodine Srdan Ilic iz Novog Sada i Kosta Pavlovic iz Melburna.
Vladike Lavrentije i Vasilije, koji su prethodno stolovali u Australiji, u svom pozivu tamošnjoj srpskoj omladini, naglašavaju da ce se truditi da gostima boravak u zavicaju bude što lepši i prijatniji, da ce im omoguciti da sretnu što više svojih vršnjaka, da upoznaju lepote otadžbine i da još bolje nauce jezik svojih otaca.

Prijave u Melburnu i Sidneju

U Sidneju, prijave za „Mobu 2001.“ primaju se u poslovnici JAT, ciji je direktor Zoran Nanunovic. Adresa je 31 Market street level 15, SIDNEY,NSW 2000.. Broj telefona je 928 3024 i 926 80305,a broj faksa: 9283 0233. Prijave se primaju i u SBS – Srpski radio Melburn, kod Gordane Marinkovic Gamboz u Melburnu. Telefoni su:(03) 9685 2538 i (03) 9685 2519. Broj faksa je: (03) 9685 2519. Rok za prijavu za obe mobe, u šabacko-valjevskoj i u sremskoj eparhiji SPC, je 25.juni. Prijavljenima se savetuje da u Australiji uzmu zdravstveno osiguranje za sve vreme boravka u Srbiji.

Oni isticu da ce omladina iz Australije radom na obnovi manastira Kuveždina koji je razrušen u Drugom svetskom ratu, zaceliti veliku ranu na telu SPC, a dovršenjem konaka u manastiru na Sokolu omoguciti da se ubuduce imaju gde okupljati sveštenici i prijatelji srpskog naroda radi širenja jevandeljske ljubavi i nauke.
Kao nadležni episkop za Australiju i Novi Zeland vladika Nikanor je uputio apel mladim Srbima iz Australije „da se odazovu ovom pozivu naše roditeljske Crkve“ u otadžbini.
– Radovima na obnovi manastira „Sveti Sava“, na Kuveždinu, kod sela Divoš, u sremskoj eparhiji SPC kao i na zanatskim radovima u manastiru „Sveti Nikola“, podno Soko grada u šabacko- valjevskoj eparhiji, u kojima ce ove godine ucestvovati dve grupe od po 30 naših mladih iz Australije, planiranih za mesece juli i avgust, treba da zapocne projekat pomoci na obnovi i gradnji manastira i hramova u otadžbini za narednih, najmanje, 10 godina – kaže Srdan Ilic.
Kroz ovu i buduce mobe istice on, deca naših iseljenika sama ce otkrivati i upoznavati veru i duhovno blago zemlje svojih predaka, nacin života i odnose u porodicama svojih domacina dok ce deca iz Srbije biti u prilici da saznaju kako se u dijaspori cuva i neguju vera i obicaji našeg naroda.
O programu „Mobe 2001“ u šabacko-valjevskoj eparhiji „Vesti“ su pisale juce, a danas donosimo program aktivnosti predviden za ucesnike mobe na obnovi manastira Svetog Save na Kuveždinu kod sela Divoš u Sremu.

Broj mesta ogranicen

Australijski Srbi od 18 do 35 godina koji imaju dobru volju da ucestvuju u „Mobi 2001.“ i želju da posete Srbiju ovog leta, a uz to poseduju i neko strucno zanatsko znanje i umece, svoje ucešce trebalo bi da prijave što pre jer je broj mesta ogranicen, a potrebno je i odredeno vreme za vize onima koji nemaju jugoslovenski pasoš. Ucesnici mobe placaju samo povratnu cenu avionske karte od Australije do Beograda i nose sredstva za džeparac, a sve druge troškove njihovog jednomesecnog boravka u Srbiji snosice domacini.

Prema recima Srdana Ilica, mobu u trajanju od 30 dana u sremskoj eparhiji cinice grupa od 30 mladica i devojaka iz Australije i isto toliko njihovih vršnjaka, domacina iz Divoša. Australijska grupa trebalo bi da krene u Srbiju 21. jula i sutradan stigne u Divoš, gazdinsko selo koje je od Beograda udaljeno 65 kilometara a od Sremske Mitrovice 15 . Iste veceri u seoskom domu kulture domacini prireduju mladim Srbima iz Australije program dobrodošlice i upoznavanje sa vršnjacima, u cijim ce domovima odsesti gosti sa dalekog kontinenta.
Prema najavljenom programu, pored svakodnevnog rada, u radnim danima (penedeljak-petak) od 8 do 13, 30 casova, na obnovi manastira „Sveti Sava“ na Kuveždinu, u popodnevnim i vecernjim satima prosvetno-kulturni sadržaji obuhvatice svakodnevne posete mobašima, odnosno vecernje susrete na platou ispred manastira naših uglednih književnika i umetnika iz Srbije. Bice tu akademik i pesnik Matija Beckovic, istaknuta glumica Mira Banjac, pisci iz Srbije i Republike Srpske, Kulturno umetnicko društvo iz Sremske Mitrovice i Beograda, tamburaški orkestar Radio Novog Sada…
Ucesnicima mobe, prema programu koji je dostavljen „Vestima“, bice organizovane filmske projekcije, guslarske i muzicke veceri, epski recitali o Kosovu, susreti s likovnim umetnicima na Petrovaradinskoj tvrdavi kod Novog Sada… Vikendom ce im biti organizovani izleti u Novi Sad, Beograd,na Oplenac i Frušku goru, u Sremsku Mitrovicu… Videce i vinariju u Erdeviku, obici ce Maticu srpsku, Karadordevo, Obedsku baru, Sremske Karlovce i Stražilovo na kome pociva pesnik Branko Radicevic. Otici ce i u posetu mobašima koji budu radila na manastiru Svetog Nikole podno Soko grada kod LJubovije u šabacko-valjevskoj eparhiji.
Mobaši ce biti ugošceni i u manastiru Beocin i Decjem selu u Sremskoj Kamenici. Ucestvovace u pripremi proslave seoske slave Divoša, Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta. Dan uoci slave, gosti i domacini pripremice zajednicki umetnicki program u seoskom domu kulture, a sutradan na praznik, na manastiru Sveti Sava kod Kuveždina bice postavljena spomen ploca sa ugraviranim imenima svih ucesnika „Mobe 2001“.
Kao i u šabacko-valjevskoj eparhiji, tako ce se i na mobi u Sremu svih 30 dana snimati filmska dokumentacija. Od snimljenog materijala montirace se dokumentarni film cije ce se kopije na VHS kasetama pokloniti svakom ucesniku „Mobe 2001“ na srpskom i engleskom jeziku. Bice uradena i monografija sa Mobe koja ce, takode, biti darivana ucesnicima.