Priznanja i Srpskim dobrovoljcima

Ova godina, odlukom UN, proglašena je godinom dobrovoljaca. Posle nekoliko manifestacija u Adelejdu njima u cast, održana je glavna proslava pod nazivom „Slavimo dobrovoljce“, koja je u organizaciji Majgrant Risors Centra okupila impozantan broj ucesnika i gostiju.
U velikoj sali u centru grada, u atmosferi prijateljstva i zahvalnosti, okupljenima se prvi obratio gospodin Ben Jengi, odnedavno nosilac OAM, najveceg priznanja koje dodeljuje kraljica Elizabeta.
– Bez dobrovoljaca ni pola posla ne bi moglo da bude obavljeno. Kao što vam je poznato u Australiju se svake godine trajno naseli nekoliko hiljada ljudi koji su iz razlicitih razloga morali napustiti zemlju rodenja. I ovde kod nas u Južnoj Australiji veliki broj useljenika i izbeglica nalazi svoje mesto pod suncem, a da bi oni što brže i uspešnije savladali pocetne teškoce, dobrovoljci igraju veliku, cesto i presudnu ulogu – rekao je Jengi. U ime Austker Australija prisutne je pozdravio gospodin Voren Gleni, izvršni direktor te organizacije, koji je istakao da je još od vremena Vijetnamskog rata, i pružanja pomoci, odnosno spasavanja ljudskih života, pa do današnjih dana, upoznao ogroman broj humanih ljudi, dobrovoljaca i da ga nikada nisu razocarali.
„Dobrovoljci su veoma hrabri ljudi, za njih nisu prepreka ni ratni uslovi, ni vreme, ni politicka situacija, oni jednostavno žele da pomognu. Nadam se da ce i ova svecanost ostati svima vama u lepoj uspomeni jer dobrote i humanosti nikada dosta u cesto surovoj svakodnevnici“ završio je gospodin Gleni.
Uz stotinak dobrovoljaca kojima je direktorica Majgrant Risors Centra gospoda Eugenia Colis urucila priznanja bili su i: Aleksandra Bogdanovic, Stojanka Bakovic, Gorjana Radišic, LJubica Prce-Simic, Mirjana Lekic, Nevena Simic, Davorka Krecinic, Slavica Dedijer, Slobodanka Mihaljevic, Sonja Kureljak, Ivan Juric, Biljana Zubcevic i Vlasta Plavšic.