Maratonsko hodocasce

Maratonci su završili svojevrsno hodocašce.Posle šest dana trcanja,njih jedanćstoro okupilo se nad moštima svetog Vasilija Ostroškog.Podsetimo da je rec o desetorici muškaraca i jednoj pripadnici lepšeg pola,koji su se otisnuli na put od Beograda dug 600 kilometara,pod blagoslovom Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Pavla,a pod pokroviteljstvom predsednika SR Jugoslavije dr Voislava Koštunice.
Zaslužili su da im pobrojimo imena:Brankica Glavonjic,Simo Džakovic,Vladimir Petrovic,Zoran Jankovic,Milisav Jankovic,Marko Bodiroga,Miodrag Koncar,Dragan Petrovic,Aleksandar Hajdinger,Nedeljko Todorovic,Sekulic.
-Trcao sam svuda u svetu,ali ovako nešto se ne zaboravlja-konstantovao je najiskusniji medu njima,70-godišnji Simo Džakovic.-Svaku od etapa delili smo na ravne casti.Sve je bespreko organizovao direktor trke Lazar đurovic.
Organizator je bio AK „Plemenito srce“ iz Beograda.Start je bio kod hrama cvetog Save u Beogradu.Prva etapa istrcana je na relaciji Beograd-Gornji Milanovac (110 km).Zatim je trcano od Gornjeg Milanovca do Zlatibora (110 km),od Zlatibora do Višegrada (110 km),pa od Višegrada do Srbinja,od Srbinja do Trebinja (140 km).
-Tu etapu završili smo u manastiru Tvrdoš,gde nas je primio episkop zahumsko-hercegovacki i primorski Gligorije.
Cilj je,kao što rekosmo,bio u manastiru Ostrog.
-Svi zajedno smo ustrcali poslednjih 13 kilometara do manastira,autobus je jedva išao-prenosi utiske Simo Džakovic.
Trcanje kroz srpske zemlje nije jedini podvig AK „Pravoslavno srce“ koje okuplja pravoslavne maratonce u borbi protiv poroka savremenog društva:sekti,narkomanije…
Oni pronose slavu Gospoda Boga.Do sada su imali više akcija:1998. trcali su od Bora do Hilandara,1999. u vreme NATO bombardovanja,stigli su do srpskog vojnickog groblja na Zejtinluku u Solunu,zatim su 2000. godine trcali od Novog Sada do Soluna,a 2001. istrcali su najduži maraton-od Fruške gore do Svete gore (1.026 km).Ove godine su u akciju krenuli na Vaskršnji utorak,a u Ostrog stigli na dan Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.