Informativni sastanak u Montroju o osnivanju Skupstine dijaspore

U susret Skupštini dijaspore, proteklog vikenda su se u Parizu i predgradu održavali informativni sastanci na kojim su clanovi Incijativnog odbora razgovarali sa okupljenima o ciljevima i programu udruživanja dijaspore i novim demokratskim vezama sa maticom.
Radi jednostavnijeg izbora Skupštine, dodatni sastanak u nedelju u pariskom predgradu Montroj, održali su predstavnici konfekcionara i gradevinara. Skupom su u ime devetoclanog Incijativnog odbora predsedavali Mica Aleksic i Miloš Jankovic.
– Zašto je potrebna Skupština dijaspore? Zato što moramo da znamo ko smo i kakvi smo, jer cemo zahtevati da ubuduce mi rešavamo svoja pitanja: od problema na putu, preko carine, do svakojakih papira. Ide se na to da se sve uprosti i uskladi sa saveznim i republickim zakonom. Pošto „majka reaguje kad dete zaplace“, tako i mi moramo da podignemo glas – u uvodu je rekao Mica Aleksic.

Mi se pitamo

– LJudi iz sadašnje vlasti u Beogradu su nam pomogli kako da se organizujemo, ali su mislili da ce, ipak, i dalje ici sve po njihovom.
E, nece! Sada smo mi njima prebacili vruc krompir, sada cemo mi zahtevati preko svog predstavnika ono što zaslužujemo.
Nas je cetiri miliona van Srbije, mi cinimo pola stanovništva Srbije – rekao je Miloš Jankovic.

Na održanom montrojskom sastanku dotaknuto je i pitanje Jugoslovenske dopunske škole. Na primer, godine 1991. u Francuskoj je bilo 17.000 daka, danas ih je 200. Akcija koju preduzimaju pariski aktivisti je da se u saradnji sa francuskim vlastima roditeljima i dacima objasne prednosti ucenja svoga jezika i pronadu nacini kako bi ih motivisali za svoj jezik i kulturu.
– Moramo se poceti integrisati u zemljama gde živimo, ali ne i da se asimiliramo. Jer, kako ce za nas znati Francuzi ili domacini u drugim zemljama ako ih o tome ne informišemo, a taj put je izvodljiv samo posredstvom naših demokratski izabranih predstavnika – objašnjava Aleksic.
Okupljeni predstavnici našeg poslovnog sveta i ovom prilikom su potegli pitanje prava glasanja u državama gde živimo. Spomenuta je i stara devizna štednja, sigurnost, investiranje, vojni rok, državljanstvo.
– Dali smo svoje prioritete, cekamo odgovore. I, evo, problem državljanstva se vec rešio – naglašava Miloš Jankovic, prisecajuci se da su se na ranijem Savetu dijaspore okupili delegati, prireden im je rucak, potom su domacini govorili, govorili, a kad je dijaspora došla na red da govori, domacini bi svi otišli, te je naglasao da se tako više nikad nece dogadati.
Na nedeljnom sastanku spomenuta je i obaveza promene pariteta u Savetu dijaspore u korist dijaspore, odnosno da je neodrživo da bude 11 delegata iz rasejanja i 11 iz matice.
– Sva ta pitanja ticu se nas i necemo dozvoliti da nas neko drži u mat-poziciji. A moci cemo da se suprotstavimo ukoliko se izaberu reprezentativni ljudi, ne samo pred našim, vec i francuskim vlastima. Uopšte, Program je širok, a pocece delovati posle osnivanja Skupštine – razraduje Miloš Jankovic.
U svojoj diskusiji Raca Stevanovic je podržao incijativu i napomenuo da se rezultati ne mogu postici preko noci („ne treba igrati pre muzike“), a naglasio da je neophodno izbeci politicka nadmudrivanja. Na tu temu odgovorio je Miloš Jankovic:
– Mi cemo uvek biti vanpartijski, necemo zavisiti od vlasti i za svaku vlast u Srbiji i Jugoslaviji bicemo institucija. Naravno, koordinacija mora da postoji. Zahtevacemo da nam nijedna vlast ne diriguje i postavlja uslove.