IZA KULISA SABORA SRPSKE CRKVE U BEOGRADU

VLADIKE HOćE SILOM DO TRONA

• Vojnomedicinska akademija pod velikim pritiskom da dostavi izveštaj o radnoj sposobnosti patrijarha Pavla, koji bi bio moguće opravdanje za smenu

Sa blagoslovom patrijarha Pavla u Spomen – hramu Svetog Save, u Beogradu, danas će, na dan prenosa moštiju Svetog Save, mitropolit Amfilohije Radović predvoditi Svetu sabornu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje svih srpskih vladika iz otadžbine i rasejanja koji su se ovih dana okupili na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC-a.
Ovim potezom, kako nam je nezvanično rečeno u Patrijaršiji SPC-a, arhijereji poručuju javnosti da postoji jedinstvo u srpskoj crkvi i među njima. Međutim, u visokim crkvenim krugovima, nezvanično se čuje da pojedini episkopi, koji su bili nadglasani kada se raspravljalo o izboru novog patrijarha, nisu odustali od ideje da se od VMA po svaku cenu izdejstvuje dokument o radnim (ne)sposobnostima patrijarha Pavla, čime bi ponovo otvorili pitanje izbora novog srpskog duhovnog poglavara.

„Slučajni propust“

Konstataciju da je Informativna služba SPC-a pustila u javnost nedorečenu informaciju da je Sinod preuzeo svu patrijarhovu vlast pozivajući se na član 62 crkvenog Ustava, ali da u tom saopštenju nije naveden član 63, koji objašnjava šta to konkretno podrazumeva, naši sagovornici komentarišu da se radi o „najverovatnije slučajnom propustu“.

– Pošto je tesnom većinom odbačena ideja o smeni patrijarha Pavla (93), jedna grupa nezadovoljnih episkopa planira da u ponedeljak ili utorak zahteva izveštaj Konzilijuma lekara o patrijarhovim radnim sposobnostima. Ako budu odbijeni, a tako sami pričaju, u znak protesta predložiće sagovornicima sa VMA da oni sebi za načelnika postave doktora patrijarhove životne dobi i sličnih zdravstvenih i radnih sposobnosti – preneo je „Vestima“ dobroobavešten crkveni izvor o dešavanjima u saborskim krugovima.
S druge strane, nekolicina vladika smatra, kako su nam nezvanično rekli, da se ništa ne može uraditi na VMA po tom pitanju, „pošto su aktuelnim zakonskim propisima iz oblasti zdravstva precizno zaštićena diskreciona prava pacijenata, pa bez saglasnosti i potpisa samog pacijenta nijedna medicinska ustanova u Srbiji ne sme nikome izdavati nikakve potvrde o njegovom zdravstvenom stanju i mentalnim sposobnostima“.

Pečat sa potpisom

Kad je reč o patrijarhovom potpisu, iz visokih crkvenih krugova nezvanično nam je rečeno da „odavno postoji pečat sa faksimilom patrijarhovog potpisa i on ne sme da se koristi bez odobrenja NJegove svetosti“. Na pitanje o eventualnim mogućnostima tajne zloupotrebe, pošto patrijah Pavle leži već šest meseci u bolnici, naši sagovornici kategorično kažu da je to nemoguće.

Pojedinim episkopima, sagovornicima „Vesti“, nije jasno ni „zašto se u javnosti tumači da je patrijarh razvlašćen kad je to po Ustavu SPC nemoguće“.
– Ustavna odredba broj 63 jasna je i kaže da se patrijarh mora saglasiti sa svim odlukama koje se budu donosile na Sinodu i Saboru, a ako on odbije da ih potpiše ne mogu da stupe na snagu, već idu na ponovno razmatranje u Sabor kojim u tom slučaju mora predsedavati patrijarh – pojašnjavaju sagovornici „Vesti“.