DECA MOGU DA POLETE, SAMO TREBA DA SE SETE

Jedva čekamo da porastemo… otvorimo velika gvozdena vrata i uđemo u svet odraslih! A onda? Ceo život pokušavamo da vratimo to vragolasto u nama… te iste godine, iz kojih smo sa mnogo žurbe želeli da izađemo. …

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku koju vodi učiteljica Svetlana Ilić Marček su nam u sinoćnoj predstavi „ Priče iz Merlinovog zamka“ pomogli da se oslobodimo okova zrelosti i podsetili nas na uspavano DETE u nama.
Novootvorena dramska radionica „Vilino sito“, koja radi i okuplja decu pri školi, a koju vodi učiteljica Svetlana, pripremila je pozorišnu predstavu koja je oduševila sve prisutne.
Tema bajke je suđenje veštici za sva nedela koja je počinila i još uvek čini u bajkama. Merlin kao vrhovni sudija poziva likove iz bajki kojima je veštica uradila nešto loše da svedoče protiv nje , naravno poziva i one koji žele da je brane. Na daskama koje život znače defiluju princeze, prinčevi, mala sirena, duh, dobra vila, Ivica i Marica, zver…. Veštica je tu i pomno prati dešavanja i duhovitim dosetkama i vrcavostima izaziva prisutne na smeh i simpatije prema sebi…
Mladi glumci nagrađeni su ogromnim aplauzom i pohvalama, a čuli su se i predlozi da se ova predstava organizuje i u drugim gradovima Švajcarske. Prisutni su se posebno učiteljici zahvalili za ovakav program rečima da ovo još nije viđeno u Švajcarskoj. Slika zadovoljne nastavnice okružene svojim radosnim đacima još jednom je potvrdila ono o čemu i roditelji u ovom kraju pričaju..
Gospođa Marček je zatim najavila gosta prof. Živka Markovića, autora knjige „Karađorđeva Srbija“. On je još jednom predstavio svoju knjigu, a zatim još dugo razgovarao o njoj ponaosob sa gostima .Prisutni su kupovinom jedne knjige dobili na poklon još jednu, s molbom da je poklone biblioteci u svome zavičaju. „Na taj način, želimo da uspostavimo čvršće veze između najmlađih u tuđini i njihovih vršnjaka u otadžbini“, rekao je gospodim Marković.
Učiteljica Svetlana i članovi Školskog odbora su pokrenuli još jednu akciju – prodaju knjige „Kosovo je Srbija“, od koje će sav prihod ići za pomoć deci u Velikoj Hoči. Roditelji i prisutni su se u velikom broju odazvali ovoj akciji, zdušno je podržali i tako pokazali svoju nesebičnost i spremnost za pomoć.
Vredne majke i Saveti roditelja škola u Bišofcelu, Senkt Galenu, Ucvilu i Gosauu, a u kojima radi gospođa Marček su pripremili posluženje koje se prodavalo ove večeri, a sav prihod biće korišćen za potrebe maturanata 21. juna.
Zabava je trajala do kasnih večernjih sati jer je učiteljica Svetlana pripremila i karaoke za svoje učenike: deca su oduševljeno pevala dečje pesme, pesme čole i Indeksa, a na kraju se , bogami , čulo i Zvjezda tjera mjeseca….pevali su svi i deca i gosti… jer probuđenu bujicu sećanja na mlade dane više niko nije mogao, a ni hteo da zadrži…Opšti utisak je bio , da ovakva druženja itekako nedostaju ljudima u dijaspori, te niko na kraju nije ni osećao umor koji je doneo ovaj dan. U ubeđenju da baš ovako treba da izgleda rad i trud odraslih za dobro mladih naraštaja, svi su držali iskren osmeh na licu do kasnih sati.

Gospođa Marček se primivši cveće, zahvalila još jednom rečima:
Deca se dobro igraju i zabavljaju, ne sluteći koliko ozbiljan zadatak savlađuju! Negovanjem govorne i pisane reči na maternjem jeziku oni vežbaju i otvoreno izražavanje i komuniciranje sa drugima uz mnogo samopouzdanja. Otkrivanjem ovakvih svojih sposobnosti deca pružaju drugima ono najlepše što imaju u sebi, a to je iskrenost, kreativnost i spontanost. Naša deca su po malo « uspavana « i ja im pomažem ne samo da nauče svoje pismo, istoriju , jezik, već da prepoznaju u sebi duh srpskog naroda koji su dobili genima , ali on tavori negde zakopan i uspavan u ovom tuđem svetu. Kroz dramsku igru deca se oslobađaju napetosti i ovladavaju svojim emocijama, potrebama , željama, otkrivajući sebe ali i svet oko sebe, stvaraju odnose sa tim svetom , istražuju svoje ponašanje i ponašanje ostalih učesnika u igri. Kroz šaljive dosetke, vrcavosti koje obiluju u našem jeziku, pružena je mogućnost da sačuvaju tu klicu duhovitosti, a kasnije i razviju, a koja je srpskom narodu itekako pomagala puno puta u odsutnim trenucima… verujem da će i ovim mladm ljudima pomoći u daljem životu i radu…
..Zaokupljeni svakodnevnim zbivanjima, zaboravili smo na senzibilitet deteta koje kao sunđer upija tu istu svakodnevnicu u kojoj su vrednosti, nažalost, sasvim suprotne od onih koje etablira bajka… Zato je oduševljenje publike ovako veliko , jer smo svi na trenutak zastali i SETILI SE….

Pored mnogobrojnih gostiju, prisutni su bili i učenici , svršeni maturantui prethodnih generacijakoji su se rado odazvali ovoj svečanosti i koji su se uz apero sa svojom učiteljicom dogovorili da organizuju susret generacija 21. juna i svi zajedno odu u diskoteku Grodonija.

Gospodin Savo Ilić iz Senkt Galena, koji ima troje dece u dop. školi je ovom prilikom rekao:
»Srećan sam da postoji osoba kao što je učiteljica Svetlana. Ona uspeva da pored redovnih školskih aktivnosti, organizuje niz vannastavnih dešavanja u kojima naša deca učestvuju. Ne samo učestvuju- ona kod njih formira najlepše ljudske, nažalost, zaboravljene osobine: ljubav, iskrenost , požrtvovanost, samilost… tako retke osobine u ovom svetu.
Šireći srpske običaje i kulturu kroz razne vidove izražavanja kao što su likovno, literarno muzičko i sada dramsko stvaralaštvo, i time šireći dijapazon interesovanja kod naše dece, doprinosi da naša deca ni u čemu ne zaostaju za decom koja se školuju u Srbiji . Svojom profesionalnošću , kreativnošću i energijom koju pposeduje deluje kao tačka oslonca svima nama koji brinemo za budućnost naše dece. Na opšte zadovoljstvo same dece , a posebno nas roditelja , mi joj u svemu dajemo podršku i pomoć pri realizaciji svih manifestacija.. a bilo ih je mnogo…naša škola je svakim danom za korak ispred, a to vidite i iz oduševljenja svih prisutnih večeras. Srećan sam da je ona ovde sa nama!