Generalni konzulat domaćin predstave “Raslo mi je badem drvo” na Teatar festu u Banja Luci

Generalni konzulat Republike Srbije u Banja Luci bio je domaćin predstave “Raslo mi je badem drvo”, 3. juna o.g, na 22. Teatar festu “Petar Kočić”. Publika je imala priliku da, na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, uživa u predstavi Beogradskog dramskog pozorišta, rađenoj po romanu Živojina Pavlovića “Raslo mi je badem drvo”, objavljenog 1988. godine.

Pomenuti pozorišni komad, reditelja Milene Pavlović Čučilović (ćerke Živojina Pavlovića), se bavi periodom između dva svetska rata i priča o tome, koliko došljaci iz unutrašnjosti ne cene tradiciju, kulturu i intelektualni establišment tadašnjeg Beograda. U predstavi igraju Aleksandar Alač, Tatjana Kecman, Stefan Radonjić, Nada Macanković, Lako Nikolić i Maja Randžić.

Glumačka ekipa Beogradskog dramskog pozorišta je, pre održavanja predstave, posetila Generalni konzulat gde im je domaćin bio generalni konzul Vladimir Nikolić, koji je prisustvovao i predstavi u Narodnom pozorištu Republike Srpske.
Nakon predstave, Generalni konzulat je, uz podršku kompanije “M-tel” iz Banja Luke, upriličio koktel u prostorijama Narodnog pozorišta, na kome su ljubitelji dramske umetnosti uživali u druženju sa glumcima, članovima žirija i zvanicama koje su prisustvovale predstavi.

Festival je svečano otvorila ministar prosvete i kulture u Vladi R. Srpske Natalija Trivić, 1. juna o.g, u prisustvu gradonačelnika Banja Luke, dekana i profesora banjalučkog Univerziteta, kao i brojnih ljubitelja pozorišne umetnosti. Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije, otvaranju je prisustvovao generalni konzul Vladimir Nikolić. Prilikom otvaranja, Trivićeva je istakla da je put umetnosti i stvaralaštva najbolji za približavanje i upoznavanje naroda, uspostavljanje saradnje i dobre komunikacije i dodala da je značaj festivala u afirmaciji pozorišnog stvaralaštva, u predstavljanju najboljih i umetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja iz domaće i međunarodne produkcije, koja doprinose promociji novih i ostvarenih kulturnih vrednosti na međunarodnoj sceni.

Direktor Narodnog pozorišta R. Srpske Nenad Novaković, naglasio je da će na Teatar festu učestvovati najbolji pozorišni ansambli iz regiona. “Svi koji dođu u Narodno pozorište, neće otići razočarani i ostati ravnodušni, jer je festival nešto najbolje što je ostvareno na jeziku koji razumemo u ovom regionu”, ukazao je Novaković.

Ovogodišnji, 22. po redu Teatar fest “Petar Kočić”, otvoren je premijerom predstave “Škola za žene” u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta R. Srpske, 2. juna o.g. Na sceni Narodnog pozorišta R. Srpske, do 8. juna kada je predviđena dodela nagrada i zatvaranje festivala, publika će, u takmičarskoj selekciji, biti u prilici da pogleda osam predstava pozorišnih ansambala iz R. Srpske i regiona, kao i predstavu ruskog ansambla Dramskog teatra na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga “Maksim Gorki”.

Original Article