Ilija virtouz sa gitarom

Pred nekoliko stotina posetilaca, koji su navijali i bodrili talente, prošla subotnja noć u Srpskom centru u Bonirigu donela je radost uglavnom najmlađim učesnicima, koji su ovo takmičenje shvatili veoma ozbiljno.

Žiri, koji je bio sastavljen od znalaca iz oblasti muzike i kulture uopšte, po proceni velikog broja ljudi, obavio je posao na visini i bez propusta.

Učešće u ovom nadmetanju uzelo je 16 takmičarskih grupa, sa više izvođača ili pojedinačno, ali i različite starosne dobi, jer su među takmičarima bile i devojčica od pet i jedna baka od 80 godina. Bilo je zabavnih interpretacija, kako muzičkih, tako i glumačkih. Takmičenje se odvojalo i na srpskom i na engleskom jeziku, bilo je zabavne i narodne muzike, ali izvodila se i klasična muzika, pa je tako virtouz na harmonici Teodora Đukić, svirajući delo Johana Sebastijana Baha, osvojila vrednu nagradu.

Pored Srba učešće u takmičenju je uzela i jedna Italijanka, Marina Luca, i to pevajući pesmu “Oj Kosovo, Kosovo”, kojom je podigla publiku na noge. Njeni prijatelji, koji su došli da je bodre, očekivali su da će osvojiti neku od nagrada…

– Moj dečko je Srbin, redovno odlazimo u srpske klubove i na razna događanja, gledala sam filmove o Srbiji i o Kosovu… Snažan utisak na mene je ostavio film Borisa Malagurskog i naučila sam nekoliko srpskih pesama o Kosovu. Podržavam Srbe u nastojanju da vrate svoju pokrajinu. Učim srpski jezik i ponosna sam što sam i vaša – pričala je Marina i obratila se Neletu Arčabi, svome momku, sa pitanjem da li je sve ispravno rekla.

Pored pomenutih takmičarki u manifestaciji ”I mi imamo talenat” učestvovali su još: Đevreske snovi, Ilija Davidović, Anđela Malbaša, Teodora Tomašević, Stojan Dimitrijević, Vasilije Tošić, Teodora Đukić, Jana Zečević, Braća Tomaševići, Olga Nikćevič, Tiana Lakić i Lea Malinović, Željko Mitrović, Tara Orozović, Stanka Ivanovska i Kristina Jugović.

Žiri je bio u sastavu: Stole Petrovski, muzičar i član čuvene grupe ”Crni voz”, Anastasija Todorović, pevačica i član ”I Benda”, glumica Milica Pajić, Olivera Čolić, koreograf folklora i učiteljica baleta i Božo Kanić, muzičar i član „Lazarikona”.

– Za razliku od ranijih takmičenja, ovo je bilo daleko uspešnije. Pobedio je Ilija Davidović, koji je nastupao i 2015. godine i sad je izuzetno napredovao. Dok smo ga ocenjivali nismo imali nikakvu dilemu. Bio je tu i mali i izuzetno talentovani Vasilije Tošić, koji je kompozicijom na klasičnoj gitari osvojio drugo mesto, kao i Teodora Đukić na harmonici, koja je takođe napredovala. Večeras smo je čuli kako svira po notama velikoga Baha. Bilo je ovo divno veče i voleo bih da pređe u tradiciju, jer zaista imamo mnogo talentovane dece koja se bave umetnošću. Možda je publika želela više da se zabavi, ali mi u žiriju smo zaista prišli svome delu posla ozbiljno, jer smo ozbiljnost videli i među takmičarima – u ime žirija rekao nam je gospodin Stole Petrovski.

Oduševila petogodišnja Kristina

Na kraju je nastupila najmlađa, petogodišnja takmičarka Kristina Jugović, koja je pesmom „Ima jedna pećina stroga” razveselila publiku, a voditelju Sergeju Kožulu je obećala da će na ovoj divnoj večeri talenata učestvovati i sledećih godina.

Nagrada publike Tiani i Lei

Nagrada publike je otišla u ruke devojčica – Tiana i Lea su uz lepu koreografiju i izborom popularne pesme iz mladosti njihovih mama zaslužile ovo priznanje.

Чланак Ilija virtouz sa gitarom се појављује прво на Vesti online.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.