Dusa puna Srbije

Dvadesetak mališana iz dijaspore, ucesnika akcije „Moba 2001.“ koji vec drugu nedelju ucestvuju u obnovi manastira Sveti Nikola na Kuveždinu kod Divoša, ove nedelje su, povodom velikog crkvenog praznika Preobraženje imali priliku da prisustvuju i tradicionalnom osvecenju grožda, ali i da uživo vide kako se to u Sremu proslavlja seoska slava.
– Zaista je super. Ovakve stvari, posebno ceremonija osvecenja grožda, ne mogu se videti u Švedskoj, a kako sve snimam, imacu šta i da pokažem svojim drugovima kada se vratim kuci – kaže Paula Martinovski (13) iz Stokholma i porucuje roditeljima da ne brinu – kuci ce po planu, 29. avgusta.
Ni Darko Borkovic (22), iz Perta nijednog trenutka nije zažalio što je svoj godišnji odmor proveo u Srbiji, a lepota Divoša i manastira na Kuveždinu „kupila“ ga je na prvi pogled.
– Ovaj manastir je bio nadaleko cuven po svojim saborima na koje je cesto dolazio i vladika Nikolaj Velimirovic. Nažalost, u toku Drugog svetskog rata ustaše su manastir porušile do temelja, a ideja episkopa sremskog vladike Vasilija je da se sa obnovom manastira obnove i ti sabori – istice Darko, i moli da obavezno zapišemo da nije obišao celu Srbiju ne bih znao koliko je lepa.
Vladika Vasilije koji je uz sasluženje lokalnog sveštenstva održao svecanu nedeljnu liturgiju, a zatim i osveštao grožde, dodaje da je ideja „Mobe 2001.“ ne samo u tome da sabere decu dijaspore, vec i da ih upozna sa svetinjama.
Milan Stevanovic (28), jedan od najstarijih ucesnika „Mobe“, pamtice i kako je to živeti na selu, jer živi u italijanskom gradu Parmi.
– Mada smo sa raznih kontinenata, vecina nas uveliko planira da se i naredne godine susretne. Ne možemo mnogo da pomognemo u obnovi srpskih svetinja, ali možemo da privucemo medijsku pažnju, i animiramo ljude za prikupljanje sredstava kojim bi se osnovao Fond sa tom namenom. Nadam da ce do tako i biti – veruje Milan Stevanovic.

Završnica u Šapcu

Prema recima Koste Pavlovica, uspešnog privatnika iz Australije i idejnog tvorca „Mobe“, 26. avgusta u Šapcu održace se velika svecanost povodom završetka ove akcije na kojoj ce biti osveštana spomen-ploca sa imenima svih ucesnika.
– Istovremeno, zapocecemo pripreme za sledecu godinu, jer do sada vec imamo prijavljena deset lokaliteta na kojima „Moba“ može da se održi – kaže Pavlovic.