Dva dana igara iz zavicaja

U subotu i nedelju, 21. i 22. jula, kroz salu uz srpsku pravoslavnu crkvu u Vajkolu prodefilovalo je najmanje 1 500 posetilaca. Povod je bio Drugi srpski festival omladine, kako je nazvana ova smotra folklora, na kojoj je ucestvovalo nekoliko srpskih folklornih grupa iz više australijskih gradova, domaca kulturno-umetnicka društva i jedna rusko-ukrajinska grupa iz Brizbejna.
Organizator festivala je bila Uprava crkveno-školske opštine Vajkol i folklorna grupa „Kosovski božuri“ koja deluje u okviru crkve.
Dva dana se igralo, pevalo, cupkalo, podvriskivalo, družilo i veselilo, a dobitnici i pobednici su bili i ucesnici i publika, pošto festival nema takmicarski karakter.
Sve je pocelo u prvim vecernjim satima u subotu, himnom „Bože pravde“ koju je otpevala mlada operska pevacica Milica Ilic i pozdravnim recima domacina, predsednika CŠO Vajkol Zorana Lazovica, a zatim su redom nastupale folklorne grupe: „Avala“ iz Melburna, „Sveti Sava“ iz Grinzboroa, „Kalenic“ iz Sidneja, „Sveti Nikola“ iz Blektauna, „Kosovka“ iz Volture St. iz Brizbejna, „Kosovski božuri “ iz Vajkola, „Beli orlovi“ iz Srpskog centra iz Boniriga, „Srbija“ iz Ros ulice iz Brizbejna i rusko-ukrajinska folklorna grupa iz Brizbejna.
Igra i pesma su potrajali duboko u noc, a publika je burno pozdravila nastup svih ucesnika, pogotovo najmladih.
Folklorne grupe su se u prvim popodnevnim satima u nedelju još jednom predstavile posetiocima koji su ocigledno više nego željni ovakvih dogadaja, pa nisu štedili ni grlo ni dlanove da se oduže mladim igracima.
Na kraju je iskazana nepodeljena želja svih, pogotovo organizatora, da se kontinuitet festivala nastavi, te da i narednih godina u julu Brizbejn bude mesto okupljanja srpskih folklornih grupa i srpske omladine iz cele Australije.

(Visited 1 times, 1 visits today)