Dan beogradskog Univerziteta

U Rektoratu beogradskog Univerziteta, danas je u 12.00 casova odžana svecana proslava Dana Univerziteta u Beogradu i obeležavanje 165 godina visokog obrazovanja u Srbiji. Tim povodom proslavi su prisustvovali Nj.K.V Prestolonaslednik Aleksandar II, ambasador Norveške Nj.E. g. Hans Ola Urstad, ambasador Kanade Nj.E. g. Donald McLannan, ataše za kulturu bugarske Ambasade u Beogradu g. Stojan Stankulov, savetnik za štampu americke Ambasade u Beogradu g. Alan Dokol, republicki ministar za kulturu g. Branislav Lecic, republicki ministar za nauku tehnologiju i razvoj g. Dragan Domazet, guverner Narodne banke Srbije g. Mladan Dinkic i drugi.

U ime Rektora Prof. Dr Marije Bogdanovic prisutnima se obratio Prof. Dr Borivoj Lazic koji je upoznao prisutne sa istorijatom i znacajem Univerziteta u Beogradu. Uz pomoc donacija ovoj visokoškolskoj ustanovi omoguceno je da postavi osnove za strukturne reforme i visok nivo akademskih aktivnosti.

“Nastavicemo da ulažemo ozbiljan napor da ocuvamo akademske vrednosti svog Univerziteta, ali i da postepeno uvodimo one promene koje ce ga uciniti savremnim i efikasnim a za koje postoje odgovarajuci uslovi“ rekao je Prof. Dr Borivoj Lazic.

Okupljenim gostima i mnogobrojnim novinarima zatim se obratio i Prof. Dr Miodrag Jovanovic, istoricar umetnosti povodom 200 godina od rodenja Miše Anastasijevica, koji je svojim brojnim donacijama doprineo da se sagrade mnoge znacajne ustanove, medu kojma je Univerzitet u Beogradu. Prof. Dr Miodrag Jankovic podsetio je na reci Milana đ. Milicevica koji je o Miši Anastasijevicu rekao sledece:

“Dokle god traje srpski narod, ime Kapetan – Mišino blistace se kao alem dragi kamen onde gde božanska kci prosvete, civilizacija, širi medu ljudima carstvo videla i srece“.

Potom je usledio kulturno – umetnickom program u okviru koga je nastupio Hor Univerziteta pod dirigentskom palicom Prof. Darinke Matic – Marovic. Izvedena je Mokranjceva kompozicija “Tebe pojem“, dve stare srpske pesme i jedna pesma iz Belorusije. Mnogobrojni posetioci uživali su u horskom pojanju pa je oduševljena publika dva puta vracala na “bis“ izvodace.

U završnom delu ceremonije najboljim studentima urucene su nagrade: “Student generacije“ za školsku godinu 2001/2002. Ove nagrade namenjene su studentima koji su u roku diplomirali sa najvišim ocenama na svojim fakultetima. Mladi ljudi, prava akademska elita, od strane Univerziteta primili su povelje i novcane nagrade.
Prof. Dr Borivoja Lazica je istakao da buducnost jedne nacije predstavljaju ovi mladi ljudi ciji prosek ocena tokom studija, se krece od 8,50 do 10.00. Oni su snaga zemlje Srbije i oni ce ovu zemlju predstaviti na najbolji nacin. Ako je suditi po danas videnom, Srbija nema cega da se boji.