ASOVI U KRATKIM PANTALONAMA

Pesimisti tvrde da se u Srbiji nikada nije igrao gori fudbal. Optimisti kažu da će klinci koji dolaze povratiti ugled domaćem fudbalu. Fudbalski entuzijasti Vladan Škorić, predsednik i Igor Janković, generalni sekretar Dečje fudbalske asocijacije spadaju u ove druge, pa su zato 2001. osmislili „Mini-maksi fudbalsku ligu“, svojevrsno nadmetanje za klince od šest do 12 godina. Liga se brzo širila, gotovo svi klubovi u Srbiji osnovali su svoje selekcije najmlađih kategorija, a na takmičenje su počeli da se prijavljuju školski timovi i ekipe privatnih fudbaskih škola.
Ostala bi to samo možda lokalna sportska priča da krajem 2005. nije krenula TV emisija „Koka-Kola derbi – Igraj fudbal, budi srećan“, porodični sportski magazin koji RTS emituje nedeljom na Drugom programu i od 17.30 na Satelitskom programu za zemljake u dijaspori.

Utisci iz Berlina

Selekcija Mini-maksi lige, sastavljena od najboljih fudbalera iz svih klubova Srbije, učestvovala je letos na dečjem Mini-svetskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj, a iz Berlina poneli su i lepe i ružne utiske.
– Igrali smo pošteno. Ali, neki naši protivnici služili su se nogama, laktovima, đonovima. Podneli smo to mirno, nismo ni na tren ukaljali srpsku zastavu – priča đurović.

– Cilj emisije bio je praćenje utakmica dečje Mini-maksi lige poverena Vujadinu Vujoviću, poznatom sportskom TV reditelju, tvorcu rubrika koje na edukativan i zabavan način prate sportska, posebno fudbalska dešavanja u Srbiji i svetu, pa je postala zanimljiva i starijim ljubiteljima sporta. Vujović je okupio sjajnu ekipu mlađih sportskih novinara i saradnika, a izvršna produkcija TV emisije poverena je beogradskoj produkcionoj kući „Medija link“. Ubrzo se pokazalo da nijedna zemlja u svetu nema ovakvu, čak ni sličnu sportsku emisiju namenjenu deci i da smo mi Srbi, kako to narod kaže, odneli šnjur – ponosno tvrdi Vladan Škorić.
Srbija zasada nema kopačke za fudbalsku trku, ali zato ima dečje patike koje praše fudbalsku „bubamaru“. Sigurni su u to voditelji, novinari i snimatelji ove emisije koji su već obišli Srbiju uzduž i popreko i napravili mnogo reportaža o fudbalskim klubovima i budućim zvezdama u kratkim pantalonama.

Gosti iz dijaspore

Fudbalski savez Srbije i Dečja fudbalska asocijacija pet godina zaredom organizuju letnje kampove. Ove godine kroz međunarodni Mini-maksi kamp na Kopaoniku i Letnju fudbalsku školu prošlo je oko 400 dečaka i devojčica iz Srbije, ali i iz Švajcarske, Austrije, SAD, Kanade, Islanda, Danske, Švedske, Nemačke, kao i s prostora bivše Jugoslavije.

-Timovi koji se takmiče u Mini-maksi ligi podeljeni su u pet uzrasnih kategorija, na „mikronce“ (šest godina), mini (sedam godina), midi (devet godina), maksi (10 godina) i mega fudbalere (12 godina). Meni su najslađi „mikronci“. Ne mogu da se ne smejem dok ih gledam, kako pred svaku utakmicu merkaju jedan drugog, ko je viši, ko ima jače mišiće, veće patike. Ali, pred kamerom su svi vrlo ozbiljni. Sećam se da sam se zagrcnula kada mi je jedan mališan vrlo ozbiljno rekao da su mu ispala dva zuba, a da su mu tri izrasla, pa je zato dao na utakmici tri gola. Nije uspeo da mi objasni gde mu je izrastao taj treći zub – priča reporterka Jelena Glušac.
I novinara Miloša Jeremića klinci na terenu znaju da iznenade, pa nam objašnjava:
– Dok „mikronci“ trče za loptom kao roj pčela, „midići“ već imaju tehniku, a onda se ušeprtljaju na radost gledalaca, pa nastane cirkus. Ali, oni najstariji znaju da naprave na terenu neočekivano lepe poteze, u pojedincima mogu da se prepoznaju budući majstori.
Kažu da slika vredi koliko i hiljadu reči. Zato su vrsni snimatelji Sreten Jerkić i Dragan Lapčević uvek u srcu svih zbivanja. Ali, kada na terenu krene ljuti boj, nikada ne znaju šta može da ih snađe.
– Uvek tražimo i neki zaklon. Utakmice Mini-maksi lige igraju se na malim terenima, pa nije retko da nam pored glave fijukne i neka spala patika. Moju kameru je nekoliko puta pogađala lopta tako snažno, da sam bio gotovo nokautiran – priča Jerkić, a novinar i režiser Vujović koji je nekad vodio na RTS-u sličnu emisiju „Košarka poštenoj deci“ u kojoj je pronašao Moniku Seleš, Mateju Svet, Dragana Kićanovića, Dražena Petrovića, Peđu Stojakovića i druge poznate sportiste ističe:
– Siguran sam da će i ovi naši klinci za nekoliko godina postati asovi. Verujte mi na reč, imam talično oko!
Moto emisije „Igraj fudbal, budu srećan“ već kruži Evropom i svetom zahvaljujući entuzijastima emisije koji je realizuju, dokazujući pre svega deci, ali i odraslima da su fudbal i ostali sportovi više od igre, kultura, način života i neizmerno zadovoljstvo.

Poziv zemljacima

– Naša deca u dijaspori vole i igraju fudbal, a mi smo spremni da uz podršku tamošnjih sponzora posetimo i kamerom zabeležimo njihove aktivnosti, snimimo priloge o njihovom klubu, porodici i okruženju u kome žive. Mnogo uspešnih biznismena voli fudbal i pomaže lokalne srpske klubove u dijaspori, pa i njihov sportski angažman možemo afirmisati i predstaviti široj javnosti. Zato je svaka takva pomoć dobrodošla – ističe Škorić. Kontakt telefon je +381 63 36 55 40.

Više od igre

Srpska Mini-maksi liga već je postala prepoznatljiv brend, a posredstvom TV emisije za nju znaju mnoge slavne sportske ličnosti jer su učestvovale u njoj. Deci sportistima su se pred kamerama lično obratili Platini, Karl Luis, Bekenbauer, Lipi i skoro svi domaći sportski asovi. Pored želje da budu srećni, poručili su deci da i na terenu i u životu poštuju fer-plej, da žive sportski, bez droge, alkohola i cigareta.

Slava prija

Mališani su i glavni voditelji emisije „Koka-Kola derbi“ – devetogodišnja Marija Lunova i vršnjaci, 12-godišnjaci Iva Krstajić i Velimir đurović. Odlični su učenici i dobro barataju loptom, a prija im, kažu, TV slava.