U POSETI SRPSKOM RESTORANU U MAđARSKOJ SENTANDREJI

“Korner” je danas jedini restoran u Sentandreji (Mađarska) u kojem je meni – srpski! Sva pića, kuvana i jela sa roštilja, sve salate i svi deserti nose jedan te isti predznak – srpski. Jedini u Sentandreji ima i živu muziku – srpsku.
Vlasnik, Milenko Margaritović, čija porodica je u Sentandreju stigla s nevoljnicima u Velikoj seobi 1690. pravi u svom restoranu redovne “partije” za Srbe iz čitave Mađarske!

Knjiga utisaka o poseti “Korneru” sve govori. Potpisi gostiju su na svim planetarnim jezicima, među kojima su i kineski, japanski, arapski, hindu… Prošlog leta, jednog kasnog julskog popodneva, u restoran je sa atraktivnom devojkom ušao sredovečni muškarac u patikama, farmerkama, polo majici, sa naočarima i bejzbol kapom. Prilikom ulaska pozdravio je sa “helou”. Popio je kapućino i mineralnu vodu, i u pratnji šestočlanog obezbeđenja, posle dvadesetak minuta napustio lokal. Osoblje ga je prepoznalo i izašlo još jednom da ga vidi, ali je eminentni gost brzo “nestao” u vrevi turista. Bio je to Stiven Alan Spilberg, čuveni američki režiser i producent. Snimao je u mađarskom gradu Ećeku sekvence svog najnovijeg filma, pa je pauzu iskoristio da obiđe Sentandreju, koju su Srbi izgradili još u zlatnom 18. veku.

“Korner” se nalazi na Lazarevom trgu, pa Margaritović (najčešće leti) na platou posvećenom srpskom caru organizuje “fešte” i za 1500 ljudi! U maju pravi “Srpski etno festival”, u junu “Dane srpske gastronomije”, u avgustu obeležava Preobraženje Gospodnje (koje je i krsna slava Sentandreje). često je na Trgu cara Lazara dočekivana i srpska Nova godina! U unutrašnjosti “Kornera”, iznad šanka, zalepljeno je više od 500 novčanica iz celog sveta, na kojima su zadovoljni gosti (posle probanja srpskih specijaliteta) za uspomenu napisali nešto lepo.

Polovina kuhinjskog osoblja u restoranu su Srbi (dok srpski govore i ostali kuvari), a kada je Veliki post za goste se pravi i – posna hrana! Jer, tu se pored Srba vernika, hrane i pravoslavni Mađari, Rusi, Makedonci, Jermeni…!
– Sentandreja je danas, uz Budimpeštu i Balaton – turistički brend Mađarske! U letnjim mesecima opsedaju je putnici sa svih kontinenata. često i do 100.000 dnevno! Zbog toga je znanje stranih jezika za osoblje “Kornera” obavezno. Uz srpski i mađarski, posluga govori još engleski, nemački, španski, italijanski, francuski i ruski. Jer, uz roštilj, imam i poslastičarnicu, pa dobra usluga podrazumeva odgovor gostu i na njegovom jeziku – kaže Milenko Margaritović, srpski ugostitelj, čiji lokal je najpoznatiji i najposećeniji od svih u Sentandreji.