Zavrsena crkva u najmanjoj Brizbejnskoj parohiji

„Bože svemoguci, ti si dao snage
da Srbi na Gold Costu hram Božiji grade,
Spasitelju blagi, ti nas udostoji
da budemo vredni trudbenici tvoji.“
Ovo su stihovi Velinke Medic, napisani 3. marta 1998. godine, kada je pocela gradnja srpske pravoslavne crkve na Zlatnoj obali, a kamen-temeljac, donesen sa razrušene crkve na Tvrdošu, kraj Trebinja, poklon vladike Atanasija, položen u temelje novog hrama.
Prošlo je nešto više od tri godine, a jedna od najmanjih srpskih pravoslavnih parohija u Brizbenu je uspela da završi radove na najlepšoj crkvi u Australiji. Svi koji su prisustvovali durdevdanskom uranku dan pre đurdevdana na Zlatnoj Obali, potvrduju atribut „najlepša“.
Dakle, zdanje koje je projektovao inženjer Predrag Ristic iz Beograda konacno je završeno. Stavljanjem centralne kupole i krsta na nju, i stvarno i simbolicno je oznaceno da su radovi na novoj crkvi završeni.
Ovom prilikom, prota Dušan Stefanov nije propustio da još jednom kaže:
– Ovo nije samo naša crkva, nego svih Srba iz Sidneja, Melburna, Perta, Adelejda, širom Australije, koji su pomogli njenu gradnju.
U nadahnutom govoru pre simbolicnog dizanja krsta na centralnu kupolu, prota Stefanov nije zaboravio da pomene Jovu Šipku, koji je tek pre godinu dana stigao u Australiju, a poklonio je dva meseca nesebicnog rada na završetku crkve, bez naknade, kao i mladici Nebojša Popovic i Jovan Bracanovic.
Predsednik Crkveno-školske opštine Vitomir Petrovic, posebno je zahvalio inženjeru Niku Guljajevu, poreklom Rusu, koji je izveo završne radove na pokrivanju crkve.
Ocekuje se da ce prve službe pod novim krovom biti održane za manje od dva meseca, uz osveštenje vladike australijskog, episkopa Nikanora.

(Visited 2 times, 1 visits today)