Bonza ukida pet linija

bonza-ukida-pet-linija

pixabay

Najmlađa australijska avio-kompanija Bonza najavila je da će ukinuti pet ruta i smanjiti broj letova do nekih destinacija zbog „nedostatka održive potražnje“.

Niskobudžetni prevoznik koji je počeo s radom tek u januaru ove godine, više neće leteti iz svoje baze na Sanšajnu koustu ka Port Mekvoriju, Cofs Harboru i Tamvortu. Takođe, biće ukinuti letovi od Tuvumbe do Vitsandejsa i od Kernsa do Makaja.

Na ovu odluku rukovodstvo Bonze se odlučilo samo dva meseca nakon što je odbacilo mogućnost izbacivanja nekih od problematičnih ruta.

Glavni operativni direktor kompanije Karli Pouvi rekla je da će posle ukidanja ovih pet letova biti uključeni dodatni polasci za popularnije destinacije, uključujući Melburn i Olburi.

– Namera nam je da obezbedimo da tamo gde postoji potražnja učinimo više za te zajednice. Odluka je zasnovana na onome što smo do sada uočili i osmišljena je tako da se fokusira na pouzdanost, kako bismo zaslužili poverenje Australijanaca – rekla je Pouvi.

Ona je istakla i da odluka nije doneta olako i da je shvaćena „veoma ozbiljno“.

– Lično mi je žao svakog putnika na koga će odluka o ukidanju letova uticati. Uopšte ovo ne shvatam olako – dodala je direktorka Bonze, dodajući da ukidanje pomenutih ruta stupa na snagu od 1. avgusta.

Potrošači koji imaju kupljene karte za letove posle tog datuma biće kontaktirani putem SMS-a i dobiće potpuni povraćaj novca ili alternativne letove.

Trenutno, za preostale 22 linije moguće je kupiti karte samo do oktobra. Međutim, Pouvi uverava da će se uskoro u prodaji naći letovi za kraj godine, pre svega za božićni period, kao i za uskršnje praznike 2024. godine.

Neizbežni rezovi

Pre samo mesec dana i najveći australijski regionalni prevoznik Reks Erlajnz prognozirao je da će pretrpeti gubitak od 35 miliona dolara u finansijskoj godini.

Posle odluke uprave Bonze o ukidanju pet linija, stručnjak za vazduhoplovstvo Toni Veber rekao je da će ovaj model avio putovanja između regionalnih gradova uvek biti izazov.

„Nisam iznenađen. Oni pokrivaju veoma mali udeo stanovništva i da bi uspešno poslovali potrebna je veoma velika sklonost ka putovanjima, popgotovo jer oni stimulišu putnike niskim cenama. Bilo je skoro neizbežno da neke rute neće funkcionisati i da će morati da budu ukinute – rekao je Veber.

Detaljnije