Sve više kafića na prodaju

sve-vise-kafica-na-prodaju

pixabay.com

Manji profiti i pritisak sve viših troškova života izgleda imaju novu žrtvu – nadaleko hvaljene australijske kafiće. Industrija od deset milijardi dolara, najveća je po glavi stanovnika u svetu, ako se izuzme Evropa.

Međutim, ovih dana kafići trpe novi talas zatvaranja onih koji su uspeli da prežive pad zbog kovida u protekle dve godine.

Ovi ugostiteljski objekti se smatraju ranim žrtvama rasta računa za komunalne usluge, troškova proizvodnje i usporavanja diskrecione potrošnje, ocena je ekonomista i stručnjaka iz industrije.

Recimo, troškovi komercijalne proizvodnje stejk sendviča, uključujući sve režijske troškove, porasli su za jednu šestinu u poslednje dve godine, pokazala je analiza Rojtersa.

Poskupljenje je kombinovano sa ravnomernim rastom diskrecione potrošnje, efektivno ukidajući profitnu maržu od deset odsto, inače tipičnu za ovu industriju. Tako su troškovi pravljenja bele kafe (flat white) skočili skoro za jednu petinu.

Rezultat je manji profit, sve manji broj redovnih kupaca i više vlasnika kafića koji žele da napuste biznis.

Bivši svetski šampion u pravljenju „latea“ i pored odličnih kritika zatvorio je svoj The Goodsline Cafe u Sidneju prošlog meseca, dve godine nakon otvaranja, ipotrošivši oko 1,5 miliona dolara na opremanje.

Vlasnik Džek Hana ističe da su imali sve manje mušterija, posebno onih koji su dolazili na jedan obrok.

– Ljudi jednostavno nisu voljni da troše novac na diskrecione artikle, kada ih i odlazak u supermarket dosta košta. Morali smo da povećamo cene i da zaposlenima isplaćujemo uobičajene dnevnice – rekao je Hana.

Mnogi barovi odlučuju da umesto da služe hranu u objektu, budu otvoreni samo za hranu za poneti, kako bi smanjili troškove.

Pre kovida, ugostiteljski objekti činili su oko trećine australijskih malih preduzeća oglašenih za prodaju. Piter Meredit iz SBKS Biznis Brokera je rekao da danas ima više ugostiteljskih objekata na prodaju, dok su tražene cene niže i do 50 odsto.

– Mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata su jednostavno iscrpljeni nakon što su preživeli period oandemije, tako da su sada odahnuli kada treba da izađu iz zakupa prostora – objasnio je Meredit.

Otprilike jedna šestina kafića, koji su sada oglašeni za prodaju, zatvoriće se pre nego što se nađe kupac.

Dejvid Koks, jedan od vlasnika koji prodaje svoj kafić, smatra da će izgubiti najmanje 60 odsto od 170.000 dolara, koje je potrošio na kupovinu i renoviranje objekta pre dve godine.

– Hipotekarne stope su napravile veliku štetu. Dnevni pazar je pao sa 1.000 dolara na 200 dolara prošle godine, a mesečni račun za struju je jednak svim mojim prihodima – naglasio je Koks.

Stečaj ugostitelja dominiraće 2024.

U maju su podaci Australijske komisije za investicije i osiguranje (ASIC), pokazali da je poslovna nelikvidnost imala najveću mesečnu stopu za poslednjih osam godina.

Do sada su stečajem dominirale građevinske firme, ali se očekuje da će ga ugostiteljstvo nadmašiti 2024. godine, saopštila je agencija za kreditno izveštavanje Kreditorvoč.

Detaljnije