Još 30 “bušmastera“ za Ukrajinu

jos-30-“busmastera“-za-ukrajinu

EPA-EFE/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Entoni Albaneze

Australija će Ukrajini poslati još 30 oklopnih vozila „bušmaster“, objavio je savezni premijer Entoni Albaneze posle sastanka s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Dvojica državnika razgovarali su na marginama Samita NATO u litvanskom gradu Viljnusu, a tom prilikom Albaneze je ponovio posvećenu podršku Australije narodu Ukrajine protiv „ilegalne i nemoralna ruske invazije“.

– Podrška Ukrajini u očuvanju suvereniteta i odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima bila je važna tema Samita NATO-a i svi partneri iz alijanse su govorili o tome kako je ruska invazija na Ukrajinu nezakonita, nemoralna, kako utiče na narod Ukrajine i na globalnu ekonomiju kroz pitanja kao što su rastuća inflacija i sigurnost u snabdevanju hranom – izjavio je australijski premijer.

S novom isporukom od 30 vozila, broj „bušmastera“ isporučenih Ukrajini povećaće se na 120 od početka invazije.

Vrednost ovog kontigenta iznosi oko 100 miliona dolara, čime je ukupna vrednost australijske pomoći Kijevu porasla na 890 miliona dolara, od čega 710 miliona u vojnoj opremi.

– „Bušmasteri“ su ponosni australijski proizvod iz Bendiga, koji je u prošlosti bio od velikog značaja za osoblje australijske vojske, a sada daje doprinos očuvanju bezbednosti ukrajinskih vojnika – rekao je Albaneze i naglasio da će Australija nastaviti da podržava Ukrajinu „koliko god bude potrebno“.

Savezni premijer je na kraju svog obraćanja pozvao Rusiju da prekine nelegalnu invaziju na Ukrajinu.

– Mi pružamo održivu i značajnu podršku Ukrajini, uključujući tu i humanitarnu i diplomatsku pomoć. Napad Rusije na Ukrajinu je napad na sve nas. Ponovo pozivamo Rusiju da prekine svoj nelegalni i nemoralni rat protiv Ukrajine – poručio je Entoni Albaneze.

Detaljnije