Rad od kuće bez ograničenja

rad-od-kuce-bez-ogranicenja

Pexels

Hiljade zaposlenih u javnom sektoru moći će da rade od kuće koliko god žele zahvaljujući novom sindikalnom sporazumu koji je ocenjen kao „revolucionaran“.

Sindikat radnika javnog sektora (CPSU) objavio je da je postignut sporazum sa Komisijom za javne službe Australije (APS) da će svi zaposleni moći da traže fleksibilan radni aranžman, koji će podrazumevati i rad od kuće bez ograničenja broja dana.

Članovi ovog sindikata zaposleni su u državnoj službi, telekomunikacijama, pozivnim centrima, službama za zapošljavanje, komercijalnom emitovanju, vazduhoplovstvu i nauci i istraživanju na federalnom nivou, kao i u Teritoriji glavnog grada (ACT) i Severnoj teritoriji.

Takođe, dogovoreno je da se radne obaveze mogu obavljati na daljinu, na lokacijama širom zemlje.

Nacionalni sekretar CPSU Melisa Doneli rekla je da će ovaj potez pomoći privlačenju i zadržavanju zaposlenih.

– Ova značajno poboljšana i primenljiva fleksibilna radna prava otvoriće vrata državne službe onima koji ranije nisu mogli da razmotre zaposlenje u APS-u ili su morali da napuste svoje radno mesto zbog promena svojih životnih okolnosti – rekala je Doneli.

Ona je dodala i da je „tradicionalni pristup APS-a radnim mestima predstavljao prepreku u privlačenju i zadržavanju osoblja širom državne službe“.

– Fleksibilnost u tome kako, kada i gde se radi u javnom sektoru, učiniće da APS postane raznovrsniji, prilagodljiviji i pristupačniji. Ovo je dobra vest za državne službenike, javne službe, javnu politiku i celu javnost – kazala je Doneli.

Sa 120.000 članova Sindikat javnog sektora (CPSU) jedan je od najvećih u Australiji.

Ne ideš na posao – manja plata

Bivši premijer Viktorije Džef Kenet smatra da bi zaposleni koji rade od kuće, a pre svih državni službenici, trebalo da budu plaćeni manje od onih koji dolaze na radno mesto.

Kenet je u izjavi za radio 3AW istakao da oni koji rade od kuće štede novac i vreme zbog toga što ne moraju da putuju na radno mesto, za razliku od, na primer, medicinskih sestara i zaposlenih u hitnoj pomoći, koji nemaju drugog izbora osim da fizički budu na radnom mestu svakog dana.

Detaljnije