Završen Bašta fest

Dvadeset četiri filma, sa raznih krajeva sveta – od Srbije, do Rusije, Argentine i Tajlanda, prikazani su Bajinobaštanima na festivalu koji pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, ističući kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Iako u osnovi okrenut mladima, festival je čitavu Baštu digao na noge, dokazao da na komercijalizaciju ne pristaje, a da je decentrijalizacija u kulturi itekako moguća.

"Bio sam na raznim festivalima, i ovo je svakako, jedno veliko osveženje, jedan festival koji odiše jednom drugačijom energijom, nekako novom, snažnom egergijom, zaista sam se iznenadio kvaliltetom filmova", kaže Damjan Radovanović, direktor fotografije.

"Festival isključivo počiva na entuzijazmu i zato je čist, iskren i svi ljudi koji su oko njega se trude da te vrednosti beskompromisno očuvaju.To se potvrdjuje svakim danom i ja mislim da je izuzetno važno da se ovaj festival nastavi, održava i sačuva", kaže Mina Đukić, filmska rediteljka, članica žirija.

I ove godine, festival je imao svoje radionice, za one najmlađe, koji polako ulaze u svet filma.

"Mislim da je radionica veoma važna za njih da prodju taj kreativni proces stvaranja filma,a i da bi osetili timski rad i osetili istovremeno i pojedinačne odgovornosti i zajednički trud", kaže Maša Seničić, koordinator za edukativni program Festivala.

Za kratko vreme ovaj festival je stekao popularnost, i to ne samo među mladim filmadžijama. Postao je jedan od najvažnijih događaja u Bajinoj Bašti i odlična promocija i varoši kraj Drine i čitavog kraja.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Kompletan tekst