Bivša ambasadorka Srbije, Milica Čubrilo Filipović divlja po Tunisu s lažnim tablicama

MSP Tunisa obavestio našu ambasadu da su joj još prošle godine nadležni organi nacionalne garde oduzeli registarski broj, ali je očigledno nabavila falš
Bivša ambasadorka Srbije u Tunisu i nekadašnja ministarka za dijasporu Milica Čubrilo Filipović očigledno ne može da se pomiri sa životom bez povlastica. Prema saznanjima Kurira, Čubrilova, koja već četiri godine nije ambasador, i dalje živi u Tunisu i vozi auto s falsifikovanim tablicama na kojima su oznake srpske ambasade.Milici Čubrilo mandat ambasadora istekao je u decembru 2013, a u junu 2014. trebalo je da napusti Tunis. Ipak, rešila je da ostane u toj zemlji, a da situacija bude ozbiljnija, njoj je nacionalna garda Tunisa skinula tablice jer su bile nevažeće.Prema saznanjima Kurira, ona i dalje vozi auto s diplomatskim tablicama na kojima su oznake srpske ambasade u Tunisu, što je mimo propisa.
– MSP Tunisa je obavestio našu ambasadu da su joj prošle godine nadležni organi nacionalne garde oduzeli tablice, te je očigledno da ona sada vozi falsifikovane tablice. To što bivša ambasadorka vozi auto s falsifikovanim tablicama predstavlja proceduralni problem za državu i ruši ugled naše zemlje. Upravo je na ambasadorima da budu primer ostalim građanima, a Čubrilova kao da je zaboravila na to. Pitanje je i zašto joj je toliko stalo do tih tablica – kaže naš izvor.Bivši ambasador Vladislav Jovanović ocenjuje da bi MSP trebalo da reaguje povodom ovog slučaja i napominje da ambasador, po prestanku mandata, ostaje bez svih povlastica.
– To je prekršaj prema Srbiji, organi MSP bi trebalo da ispitaju taj slučaj i deluju u zavisnosti od rezultata. Osim što je učinila nešto protivno našim propisima, ona škodi ugledu jedne zemlje. Diplomatske tablice inače obezbeđuju povlasticu za parkiranje, ali i imunitet vozača od hapšenja, kažnjavanja… Ako policija zemlje domaćina, na primer, legitimiše vozača koji vozi auto s diplomatskim tablicama za neki propis, ona ne sme da ga kazni, već obaveštava nadležne institucije, a oni onda našu ambasadu, koja šalje dopis našem MSP – objašnjava Jovanović proceduru.

Nafatirala se
OBEZBEDILA I MUŽA SA 40.000 EVRA

Čubrilova je ukazom bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića imenovana za ambasadora Srbije u Tunisu, gde je i rođena. Za vreme ministrovanja svom tadašnjem momku a sadašnjem mužu Nikoli Filipoviću dodelila je iz budžeta 40.000 dolara za snimanje dokumentarnih filmova. Novac mu je dodeljen iako se on nikada nije bavio tim poslom, a isplaćen je preko neprofitne organizacije Srpska narodna odbrana iz Toronta.

http://www.kurir.rs/vesti/politika/skandal-bivsa-ambasadorka-srbije-divlja-po-tunisu-s-laznim-tablicama-clanak-2329691