Veliki broj zainteresovanih za privatizaciju

Kompanija „D trejd“ preuzela je ovih dana kompaniju „Duvan“ otkupivši na Beogradskoj berzi 50,23 odsto kapitala.
„D trejd“, čiji je vlasnik Stanko Subotić, u tri navrata je, uglavnom od sitnih vlasnika, kupovao akcije „Duvana“, što mu je omogućilo da postane većinski vlasnik „Duvana“, kompanije u čijem je vlasništvu 1.338 kioska u Srbiji.
U isto vreme je i najveće turističko preduzeće „Putnik“ dobilo novog vlasnika. Srba Ilić, vlasnik američke kompanije „Univorld“ potpisao je ugovor o kupovini 70 odsto kapitala sa republičkom Agencijom za privatizaciju. Cena „Putnika“ je 5,2 miliona dolara, i u to preduzeće novi vlasnik je dužan da u narednih
pet godina investitira 44,3 miliona dolara, kao i da napravisocijalni program, koji će ga koštati dodatnih 555.000 dolara.

Inače, u Srbiji je do sada na tenderima prodato 18 velikih preduzeća, čime je budžet uvećen za 221,8 miliona evra. Ugovorene su investicije za prodate firme, u iznosu od 361,3 miliona evra, dok će u socijalni program buduće gazde uložiti 170,3 miliona evra.
Tender je otvorila prodaja beočinske fabrike cementa, koju je pazarila francuska firma „Lafarž“ i to za nešto više od 50 miliona evra.
Francuzi su se obavezali da će u cementaru investirati oko 37,4 miliona evra, dok su za socijalu obećali oko 29 miliona evra. Cementara u Kosjeriću prodata je za 35,5 miliona evra grčkom „Titanu“, dok je vlasnik cementare iz Novog Popovca za 52,5 miliona evra postao švajcarski „Holcim“.

Austrijski „Henkel“ je kupio kruševačku „Merimu“ za 14,4 miliona evra. U oktobru prošle godine, privatizovane su i tri velike srpske šećerane, i to one u Pećincima, Baču i Kovačici, a novi vlasnik je postao „MK komerc“. Šećerane su prodate po tri evra, ali se „MK komerc“ obavezao da će u bačku šećeranu investirati pet miliona evra, a u druge dve po sedam miliona evra. Na ime socijalnog programa, „MK komerc“ je obavezan da u svaku od tri kupljene šećerane uloži po dva miliona evra. U septembru prošle godine je i šećerana iz Žablja prešla u ruke grčkog „Helenik šugara“.
Visoku cenu na tenderima postigle su i farmaceutske kompanije „Zorka“ iz Šapca i leskovačko „Zdravlje“. Domaća kompanija „Hemofarm“ se, za 14 miliona evra, izborila za većinsko vlasništvo u šabačkoj farmaciji, dok je islandska komapanija „Farmako“ za 20 miliona evra otpočela gazdovanje u leskovačkom „Zdravlju“. Najpoznatiju srpsku fabriku sladoleda „Frikom“ pazarila je u februaru ove godine hrvatska kompanija „Agrokor“ za 10 miliona evra, dok su za investicije i socijalni program predvideli po 16 miliona evra.

„Beopetrol“ i duvandžije

Do sada je država Srbija na prodaju ponudila ukupno 46 firmi, od čega je prodato 18, što znači da je uspešnost prodaje oko 39 odsto. U najskorije vreme nove gazde trebalo bi da dobiju beogradska kompanija „Beopetrol“, kao i duvanske firme iz Vranja i Niša, a zainteresovanih kupaca ima sa svih strana.