Proslave u Arau, Bazelu i Bernu

Više od 1.500 ucenika Jugoslovenske dopinske škole, njihovi roditelji, 30 nastavnika, školski saveti, Ministarstvo prosvete i sporta Srbije, ekspertski tim za dopunsku nastavu i Ambasada Jugoslavije, povodom tridesetogodišnjice jubileja JDŠ u Švajcarskoj proslavice jubilej pod motom “Naših trideset godina”.
Na manifestacijama “Naših trideset godina” svih 1500 ucenika ucestvovace u sportskim aktivnostima, smotri recitatora, kvizu znanja, pravljenju letopisa škole, izložbi decjih crteža, izradi almanaha škole i završnoj priredbi 2. juna ove godine u hotelu “Sternen Muri”, sa pocetkom u 14.30 casova u Bernu.
Andelka Krasojevic i Milena Milosavljevic, uciteljice u Bazelu, zajedno sa roditeljima pripremile su docek za stotinak recitatora koji su na lokalnim takmicenjima potvrdili svoje sposobnosti, recitujuci stihove naših najvecih pesnika: Desanke Maksimovic, đure Jakšica, Alekse Šantica, Miroslava Antica, Branka Miljkovica, Jovana Ducica, Branka Radicevica, Dobrice Erica, Branka Copica…, ali i pokazali dobro poznavanje maternjeg jezika.

Fudbal i šah

Od predsednika FK Mladost iz Araua stižu lepe vesti da je sve spremno za “Sportski dan” koji ce se održati 16. juna na sportskim terenima u Šahenu (Arau) i da ce gosti biti juniori FK Radnicki iz Niša, te jedan od šahovskih velemajstora, cije ime još nije poznato, ali je sigurno da ce na 40 tabli igrati simultanku protiv naših šahista, ali i daka.

Ova priredba dogovorena je 1. juna u Bazelu (Bifang 9) sa pocetkom u 17 casova. Kulturni program ulepšace i KUD “Kolo” iz Badena, koje je na nedavnoj Smotri evropskog foklora u Deski delilo prvo mesto sa bracom iz KUD “Šumadija”(Nemacka) i domacinima “Banatom” (Madarska). Mladi glumci iz “Decijeg osmeha” iz Beograda u Bazelu i Bernu na centralnoj proslavi predstavice se pozorišnim predstavama, a vec uveliko rade sa dacima iz Ciriha.
Jelena Petrovic, ucenica sedmog razreda iz Afolterna na Albisu (Cirih), kaže da je pesmu koju je dobila od uciteljice Dragane Dimitrijevic brzo naucila, jer obožava pesme Desanke Maksimovic. Priznaje da ima tremu pred nastup u Bazelu, jer ce tamo biti najbolji recitatori iz Švajcarske.
– Podršku i pratnju do Bazela pružice mi: mama, tata, sestra i uciteljica. Nadam se da cu osvojiti jednu od tri prve nagrade i tako sutradan ucestvovati i na centralnoj proslavi u Bernu – dodaje kroz smeh.

– Kao dugogodišnji aktivista i predsednik Saveta roditelja, velika mi je radost što mogu moju cerkicu Jelenu da pratim na takmicenja recitatora, buduci da ovakva priredba u Švajcarskoj odavno nije održana. Osecam novi impuls kod naših nastavnika i aktivnost otadžbine kada je u pitanju obrazovanje naše dece u dijaspori – kaže Dragiša Petrovic.
Uciteljice Milena Milosavljevic i Andelka Krasojevic kažu da je sve spremno u Bazelu i u Bernu, da su roditelji, ali i daci dali sve od sebe da priredbe budu potvrda ciljeva pre 30 godina, u prvom redu ocuvanja srpskog jezika, naše tradicije i kulturne baštine.
Tatjana Conic, prvi sekretar Ambasade SR Jugoslavije iz Berna, za list “Vesti” saopštava da su roditelji i nastavnici, kao i Ministarstvo prosvete i sporta Srbije dali sve od sebe da jubilej bude u znaku još vece afirmacije dopunske škole i poboljšanju opšteg trenda povecanja broja ucenika u svim školama.