Svi radili protiv zlocina

Poslednjeg dana pred letnju pauzu sudenja Slobodanu Miloševicu pred Haškim tribunalom juce je završeno svedocenje bivšeg šefa Resora državne bezbednosti (RDB) Srbije Radomira Markovica, koji je doveden kao svedok Tužilaštva.
Markovic je negirao je da je Miloševic 1999. godine, na sastanku s policijskim vrhom, naložio uklanjanje leševa Albanaca sa Kosova kako bi prikrio tragove. Potvrdio je da je bio prisutan na sastanku kod Miloševica, u martu 1999. godine, i da je „neko od predstavnika Vojske Jugoslavije rekao da bi trebalo izvršiti asanaciju terena na Kosovu, kao i da se Miloševic složio s time“.
Markovic je kazao da se „pod asanacijom podrazumeva uklanjanje hemijskih, minsko-eksplozivnih sredstava, uginule stoke i poginulih ljudi“.

Nije bilo paravojske
Markovic je potvrdio Miloševicev stav da na Kosovu nisu delovale srpske paravojne jedinice, naglasivši da nikada nije cuo ni video nikakav plan, naredenje policiji ili VJ da se proteruju ili ubijaju Albanci na Kosovu.

Tužilac Najs je, prethodno, procitao izjavu koju je Markovic 2. jula 2001. dao radnicima RDB, u kojoj se kaže da je na tom sastanku policijski general Vlastimir đordevic pokrenuo pitanje „uklanjanja albanskih leševa“. Pored toga u izjavi se navodi da je Miloševic tada naložio ministru unutrašnjih poslova Vlajku Stojiljkovicu da ukloni vec sahranjene albanske leševe za koje bi se mogao zainteresovati Haški tribunal.
Markovic je rekao da je ta izjava „ne odražava u potpunosti“ ono što je rekao i da je to slobodna interpretacija radnika RDB koji je s njim razgovarao.
Prema izjavi, koju je procitao tužilac Najs, Stojiljkovic je za taj posao zadužio generala Dragana Ilica, koji se cesto žalio Markovicu na teškoce na koje nailazi pri pronalaženju tela na terenu, kao i lošu organizaciju generala đordevica, tadašnjeg nacelnika Resora javne bezbednosti.

Markovic je potvrdio da su na toj izjavi tri njegova potpisa, ali da mu je izjava doneta na ruke da potpiše i da je on nije procitao. Tokom unakrsnog ispitivanja, Miloševic je sugerisao da je svedok tu izjavu dao pod pritiskom ministra unutrašnjih poslova Srbije Dušana Mihajlovica, bivšeg nacelnika RDB Gorana Petrovica i njegovog zamenika Zorana Mijatovica.
Markovic je dodao da mu je nuden imunitet od krivicnog gonjenja u Srbiji i promena identiteta, ako optuži Miloševica. Glavni razlog za „migracije“ Albanaca bilo je bombardovanje i nastojanje stanovništva da napusti zone sukoba snaga bezbednosti i OVK. Oni nisu proterivani, vec ubedivani da ostanu jer ce, ako izbegnu, biti izloženi teroru OVK, objasnio je Markovic.
Naveo je da politicko telo sa Šainovicem na celu nije moglo da upravlja policijom i VJ, jer „to Vlajko Stojiljkovic ne bi dozvolio, pošto je insistirao da se sve radi po zakonu“.