Knjizice pune petica

Trideset maturanata Jugoslovenske dopunske škole u Generalnom konzulatu SR Jugoslavije u Cirihu, u prisustvu roditelja, nastavnika i konzula Radenka Simica, primili su svedocanstva koja su puna petica, što je najbolja potvrda da su dobro naucili maternji jezik, deo bogate kulture i istorije naših prostora.
Najboljim dacima konzul Simic dodelio je knjige, a Adamu Brdnovackom, kolege, roditelji i ucitelji poželeli su srecan povratak i uspeh u gimanziji u rodnoj Senti gde od septembra nastavlja školovanje.
Svih tridest maturanata bili su jedinstveni u oceni da su pored jezika naucili i kako se voli otadžbina i uputili poziv roditeljima i buducim prvacima da od sledece školske godine, koja pocinje u prvoj polovini avgusta, što masovnije pohadaju dopunsku nastavu.
Imao sam srecu da svedocanstvo primim u konzulatu i da budem ispracen od drugara sa kojima sam pohadao našu školu. Mnogo sam zahvalan roditeljima i uciteljici Radmili Simic što u avgustu mogu normalno da nastavim pracenje nastave u Senti, ali sam svestan da mi nedostaje poznavanje pravila iz gramatike i pravopisa koja cu morati dodatno da naucim – zakljucuje povratnik Adam Brdnovacki.
On napominje da mu je sada tek jasno što je svake godine provodio dosta vremena u Senti, jer je stekao drugare i posebno se zahvaljuje roditeljima što je u kuci uvek na prvom mestu bio srpski jezik.
Darko Barbulovic deli mišljenje svojih kolega da se isplatilo pohadati dopunsku školu, jer je ovih dana iz rodnog Petrovca na Mlavi dobio prvo pismo od simpatije Jelene pisano cirilicom, a njegov otac Dragi dodaje da mu nije nikako jasno da ima još roditelja koji ne šalju decu u srpsku školu.
– Niko mojoj Snežani ne može da kaže da je strankinja u rodnom Kosovu i Metohiji, jer je kod ucitelja Rajka Banovica za osam godina dobro naucila srpski jezik – konstatuje Miroslav Tasic.