Srpska dijaspora uputila pismo Ujedinjenim nacijama

Srbi iz dijaspore organizovani u Socijalnom neodegolističkom pokretu iz Francuske, Centralnom savezu Srba Nemačke, Udruženju Srba iz Vankuvera, Švedske i Rusije, osmislili su su da Pećku patrijaršiju, vekovni srpski duhovni centar, proglase za Centar okupljanja svih Srba sveta. Svoju ideju potkrepili su i projektima kupovine zemljišta i preduzeća, kao i zapošljavanjem Srba koji su ostali da žive u enklavama na Kosovu, a prvi korak je dopis koji su uputili Ujedinjenim nacijama.

– Odluku smo prosledili Ujedinjenim nacijama, Unesku i svim drugim važnim svetskim organizacijama. Mi smo pošli od toga da pošto niko od nas ne želi da ratuje, da je najpametnije biti prisutan, ako želite svetu da kažete da je nešto vaše. Ništa vam ne vredi ni očuvanje teritorije ako se svi Srbi isele – kaže Mila Alečković-Nikolić, profesor antropološke psihologije na više svetskih univerziteta.

U sklopu ideje o proglašenju Centra okupljanja Srba sveta je i zadatak da se svaki Srbin iz dijaspore, koji ima pravne i materijalne mogućnosti pobratimi sa pet porodica sa Kosova i na taj način ih zastupa u Evropi, pruža punu pravnu zaštitu koju nudi zemlja čije državljanstvo ima. Pored pravne obavezan je da pruži i fanansijsku pomoć u okviru svojih mogućnosti.

– Aktivnosti naše dijaspore u zalaganju za očuvanje Kosova i Metohije i srpskog bića na tom prostoru zaslužuju punu podršku matice Srbije i zato je potrebno okupiti intelektualnu i privrednu elitu Srbije i rasejanja u zaštiti i očuvanju državnih interesa – kaže Mila Alečković-Nikolić.