Sporna skolarina ili diplome

Istureno odeljenje novobeogradske Osnovne škole „Branko Radicevic“ u Moskvi zatvoreno je pocetkom školske godine u septembru jer resorno ministarstvo nije imalo uvida u nastavu, niti nadzor nad radom predavaca, tvrdi za „Vesti“ savetnik ministra prosvete zadužen za dopunsku nastavu Zoran Popovic.
– Sve troškove jesu snosili roditelji, ali je ministarstvo bilo lišeno nadzora dok su predavaci, koje mi nismo imenovali, izdavali diplome sa našim pecatom – kaže Popovic, istucuci da je svakog roditelja u proseku ovo školovanje koštalo izmedu cetiri i pet hiljada dolara, a da se radilo o svega desetak daka.
Ministar Gašo Kneževic je još direktniji, tvrdeci za beogradske medije da se u „ovoj školi godinama prodavale diplome i da su je pojedinci privatizovali zaradujuci velike pare“.

Roditelji podeljeni

Na pitanje kako komentariše žalbe roditelja da su njihova deca odlukom Ministarstva da zatvori školu lišena redovnog školovanja, Zoran Popovic kaže da su, „kao i uvek, roditelji podeljeni, a da deca mogu nastaviti svoje školovanje u ruskim osnovnim školama koje daju dobro obrazovanje, a pri tom su besplatne“.

Na pitanje ko je imenovao te ucitelje, Popovic odgovara da se radi o „nekim tamo uciteljima“ i da je za desetak daka, na koliko se na kraju svelo odeljenje, bilo zaduženo cak pet-šest nastavnika.
V.d. direktora OŠ „Branko Radicevic“ u Begoradu Nada Dotlic, medutim, tvrdi da je njihova škola predlagala ucitelje i spisak slala na saglasnost Ministarstvu prosvete, koje je donosilo konacnu odluku. Za oko 25 ucenika, koliko je imalo ovo istureno, ogledno odeljenje bila su zadužena dva ucitelja, dok su za engleski, likovno i muzicko bili angažovani spoljni saradnici.
Zoran Popovic podseca da svuda gde žive jugoslovenski državljani sa porodicama postoji organizovana dopunska nastava koja obuhvata one predmete (srpski, istorija, likovna i muzicka kultura) koje daci ne mogu imati u programu države domacina.

Odeljenje bilo i u Libiji

Nada Dotlic kaže da su školu finansirali roditelji, ali da za neke cena nije bila prihvatljiva i da su se zbog toga žalili.
– Ali i ti roditelji su bili zateceni kada je ministarstvo donelo odluku o zatvaranju škole – istice ona.
Ona navodi primer da je u Libiji takode postojalo istureno odeljenje jedne ovdašnje osnovne škole i to za svega pet-šest ucenika.

Dopunska nastava postoji i u Moskvi, a uskoro ce delegacija Odbora prosvete Skupštine Srbije otputovati u glavni grad Rusije i tamo u dogovoru sa jugoslovenskom ambasadom i ruskim ministarstvom prosvete napraviti dogovor oko izdavanja besplatnih prostorija za naše dake koji pohadaju dopunsku nastavu na srpskom.
– Takav besplatan režim imamo u drugim evropskim zemljama, a podsecam da je u pitanju svega cetiri casa nedeljno – dodaje Popovic.